A Google kedden kénytelen volt beismerni, hogy a YouTube-on tömegesen elkezdte törölni azokat a kommenteket, amik Kína vezetését és a kommunista pártot illették negatív kritikával - amiből így a koronavírus-járvány közepén nyilvánvalóan nem kevés van. Az ilyen kommenteket a szájt szép csendben törölte, méghozzá 15 másodpercen belül - a Google szerint azonban nem szándékosan, hanem csak egy "hiba" miatt.

A vállalat ugyanis azt mondja, hogy az automatikusan törlést kiváltó, gyakorlatilag csak és kifejezetten a kommunista párt kritizálására szolgáló kifejezéseket "véletlenül" (accidentally) adták hozzá ahhoz a szűrőlistához, ami alapján egyébként a YouTube egy rakás másik kommentet is automatikusan és azonnal töröl - anélkül, hogy azokat bárki látná, valamint, hogy a döntést bárhol és bármilyen módon meg lehetne fellebbezni.

Ugyanakkor a probléma már legalább egy fél év óta fennáll az oldalon, és eddig annak ellenére nem történt semmi az ügyben, hogy azt már többen is jelezték a Google számára annak támogatási fórumain. Itt korábban a Google termékmenedzserei a probléma kapcsán a felhasználóknak még azt mondták, hogy kritikus kommentjeik azért kerülhettek törlésre, mert a videók feltöltője maga blokkolta azokat.

Mindenesetre most sokan azzal vádolják a Google-t, hogy ilyen és hasonló szívességekkel próbál újra a kínai kormányzat kegyeibe férkőzni annak érdekében, hogy feloldják tiltását az országban. A cég már korábban is próbált volna visszajutni az óriási kínai piacra, például keresője kifejezetten a kommunista párt igényeinek megfelelően egy totális megfigyelő gépezetté alakításával, viszont amikor ez kiderült, a cég kénytelen volt visszakozni, majd le is állította azt a projektet.