A Google a napokban egy, a videófeltöltők számára kedvező, ám a nézők számára kellemetlen bejelentést vezet majd be videómegosztó oldala működésében. A változások értelmében az eddiginél rövidebb videókban is megjelenhetnek az azok közepébe szúrt hirdetések - így pedig utóbbiak abszolút száma is növekszik majd a platformon.

"Jelenleg csak a 10 percnél hosszabb videókban jelenhetnek meg tartalom közbeni hirdetések. Július végétől kezdődően csak a 8 percnél hosszabb videók jogosultak tartalom közbeni hirdetések megjelenítésére", írja a videómegosztó vonatkozási támogatási oldalán. Ráadásul a közbeszúrt reklámok olyan klipeknél is megjelenhetnek, amiknél korábban azok már letiltásra kerültek feltöltőjük által.

A támogatási cikk szerint ugyanis ""a tartalom közbeni hirdetéseket minden erre jogosult meglévő videónál, illetve azon jövőbeli feltöltéseknél is bekapcsoljuk, amelyek esetében korábban esetleg leiratkoztál a tartalom közbeni hirdetések megjelenítéséről".

Bár a YouTube hangsúlyozza, hogy a végső döntés a némileg idegesítő formátum alkalmazásáról továbbra is a tartalomkészítőknél marad, utóbbiak korábbi, erre vonatkozó döntésének felülbírálásával megpróbálja elérni, hogy minél kevesebb klip maradjon ezek nélkül.

A Google az akcióval nyilvánvalóan a hirdetési bevételek növekedését szeretné elérni, amiből persze a videók készítői is részesedek majd. Ugyanakkor a nézők vélhetően nem éppen pozitív fejleménynek fogják tekintetni azt, hogy még az eddigieknél is gyakrabban fordulhat majd elő, hogy egy-egy klipet vagy filmet közbeszúrt reklámblokkok szakítanak majd meg.