A Microsoft a napokban kénytelen volt elismerni, hogy a Windows 10 legújabb, két hónapja kiadott verziója egy további igen zavaró hibával rendelkezik, az eddig ismerteken túl is. A rendszer ugyanis bizonyos felhasználóknál az internet-kapcsolat megszakadását jelezheti - miközben a kapcsolattal valójában semmi baj sincs.

A hibajelenség kísértetiesen emlékeztet egy, még az év elején kiadott frissítés bugjára, ami miatt szintén szakadtnak érzékelhette az összeköttetést a világméretű hálózattal a Windows akkor is, amikor a kommunikáció valójában zavartalan volt. Ugyanakkor az akkori - nem sokkal később javított - hiba ezt kifejezetten csak a céges VPN hálózatokra történő belépés esetén produkálta, miközben a mostani hiba esetében erről nincs szó.

A Microsoft egyelőre csak az új - vagy ismét felbukkanó - hiba tényét ismerte el, de azt nem árulta el, hogy az milyen számú felhasználót sújthat, vagy mikor érkezhet meg a javítás a problémára. A bug egyébként áttételesen működési zavarokat okozhat más szoftverekben is - ha azok ugyanis attól teszik függővé kommunikációs tevékenységüket, hogy észlelnek -e élő internetkapcsolatot a gépen, megszűnhetnek működni a téves szakadási jelzés miatt.

Az érintett programok között ott van a Microsoft Office, a Microsoft Outlook, illetve az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló Teams szoftvere is, de számos harmadik féltől származó alkalmazás mostanában tapasztalt furcsa viselkedésére is magyarázatul szolgálhat a 2020 Májusi Frissítés szóban forgó bugja.