Azoknak, akiknek még nincs elege az utóbbi időben jelentősen megszaporodó Windows 10-es hibákból, van egy jó hírünk - ami másoknak inkább csak rossz. A Microsoft ugyanis a napokban egy további ilyen működési problémát sikerült azonosítania, amit röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy a rendszer nemes egyszerűséggel lefagyhat, ha lecsukjuk laptopunk képernyőjét.

A hiba a Windows 10 ún. Desktop Windows Manager (DWM) komponensében található, ami az alkalmazások ablakainak a képernyőn történő megjelenítését végzi. Ez a folyamat bizonyos körülmények között a laptop képernyőjének lecsukásakor összeomolhat, ami jobb esetben csak az ablakok és ikonok átrendeződését okozza, de gyakran olyan állapotban is hagyhatja a rendszert, amiben az csak egy üres, fekete képernyőt jelenít meg, egészen addig, amíg újra nem indítjuk.

A bug szerencsére csak viszonylag ritkán jelentkezik, és csak akkor ha a felhasználó egy külső monitort csatlakoztatott egy laptopra és 4K-s felbontást használ a megjelenítésre. Az asztali gépek esetében ráadásul szinte kizárt, hogy előjöjjön, hiszen ott nem lehet lehajtani a beépített képernyőt és ezzel deaktiválni azt.

Akárcsak a legtöbb mostanában felmerült hasonló probléma esetén, a Microsoft a buggal kapcsolatban egyelőre csak annyit közölt, hogy tud róla és dolgozik az elhárításán, de azt nem, hogy a javítás várhatóan mikor fog megérkezni.