A Microsoft a héten egy olyan technológia kiadását jelentette be, ami a cég szerint segíthet majd a világszerte egyre súlyosabbá váló álhír-problémán úrrá lenni. A cég kutatói által kidolgozott Video Authenticator ugyanis képes felismerni ha egy videót - vagy annak egyes részeit, szereplőit - a deepfake technológiával manipulálták vagy hamisítottak.

Az oldalunkon is rendszeresen szereplő eljárás segítségével más emberek arcát lehet valós felvételekre montírozni, vagy akár egy eredeti felvételt úgy megváltoztatni, hogy az azon látható személyek teljesen mást mondjanak vagy csináljanak, mint amit a felvétel rögzítésekor valójában tettek. Bár az ilyen manipulációknak jól utolérhető nyomai vannak, az átlagemberek ezeket nem, illetve néha még a szakemberek is csak nehezen ismerik fel, ami miatt manipulálhatók lehetnek hamis deepfake videókkal.

A Microsoft Video Authenticator valós időben képes elemezni a videókat, és lebuktatni ha manipulálták annak egyes részeitA Microsoft Video Authenticator valós időben képes elemezni a videókat, és lebuktatni ha manipulálták annak egyes részeit

A Microsoft a Video Authenticator technológiával elsősorban azt akarja megakadályozni, hogy a demokratikus választások eredményét - illetve tágabb értelemben a közvéleményt is - külső (vagy akár belső) erők manipulált videókkal tudják befolyásolni.

Erre tett - gyakran sajnos meglepően sikeres - kísérleteket már gyakorlatilag a világon mindenhol tapasztaltak, Európában, az Egyesült Államokban, de a Távol-Keleten is.