A Microsoft által a napokban a Windows 10-hez kiadott frissítés ugyan megjavítja a rendszer egy, az SSD-kre veszélyes működési rendellenességét, de cserébe egy másik hibát okozhat annak működésében. Telepítését követően ugyanis a Windows 10 alvászavarokkal kezdhet el majd küzdeni: váratlanul és látszólag jó ok nélkül felébredhet majd alvó állapotából.

Legalábbis ezt állítja felhasználói beszámolókra alapozva a Windows Latest, ami szerint a problémát a rendszer frissítési mechanizmusát képező MoUSO Core Worker Process (MoUsoCoreWorker.exe) okozza. Bár ez a hiba már korábban is felmerült, és a Microsoft egy, még májusban kiadott frissítésben orvosolta is azt, a mostani újabb frissítés telepítése után azonban a probléma visszatérni látszik megint.

A jelenség elsősorban a laptop-felhasználók számára lehet bajos, hiszen esetükben a váratlanul feléledő gép a vártnál sokkal gyorsabban kezdheti el meríteni az egységek akkumulátorát, akár teljesen el is lehetetlenné téve a későbbi használatot. Ugyanakkor asztali vagy irodai gépeknél is kellemetlen lehet, ha azok pl. éjszaka vagy munkaidő után váratlanul bekapcsolnak a szóban forgó bug miatt.

Jelenleg nem tudni, hogy a frissen felfedezett működési problémát a Microsoft kijavítja -e még azelőtt, hogy a foltnapon várhatóan az automatikusan települők közé is berakja az egyelőre önkéntesen felrakható frissítést, vagy esetleg a visszatérő bug miatt elhalasztja ezt egy későbbi időpontra.