Bár azt már eddig is lehetett tudni, hogy a Windows 10 a hét elején kiadott legújabb frissítőcsomagja ismét nem sikerült tökéletesre, a napokban újabb, az eddigieknél súlyosabb problémára derült fény vele kapcsolatban. Ezek szerint ugyanis a keddi foltpakk nem csak alvászavarokat okozhat a rendszernek, de konkrétan meg is ölheti az abba épített Linux-ot.

Legalábbis ezt állítják egyre nagyobb számban a Windows Subsystem for Linux-ot használók a szoftver támogatási fórumán, akik a folt telepítése után nem tudják elindítani a Windows 10-be épített nyílt forrású környezetet. Ehelyett próbálkozásukat a rendszer csak egy rejtélyes "Element not found" hibaüzenettel honorálja, de az integrált Linux kernelt nem indítja el.

Linux helyett csak egy hibaüzenetet kapnak a probléma által érintett felhasználókLinux helyett csak egy hibaüzenetet kapnak a probléma által érintett felhasználók

A probléma megszűnik és a rendes működés helyreáll, amennyiben a felhasználók uninstallálják a szóban forgó, KB4571756 számú foltot, ami egyértelművé teszi, hogy a gondot utóbbi okozza. Ennek ellenére a a Microsoft egyelőre a frissítés támogatási oldalán hivatalosan még nem ismerte el a bug létét - így nem tudni, hogy dolgozik -e már esetleg annak javításán.

Amíg a problémára nem érkezik megoldás, addig a hiba által érintett felhasználók csak az említett foltpakk letelepítésével tudják visszaállítani a WSL működőképességét, ami azonban értelemszerűen egy rakás biztonsági rés újbóli megnyitását is jelenti gépükön - így csak végső esetben ajánlott.