Bár az az utóbbi hónapok során sajnos már megszokottá vált, hogy a Windows 10 minden frissítése valamilyen új hibát mutat be (vagy akár régit hoz vissza) a rendszer működésébe, ezek legtöbbje csak kisebb kellemetlenséget okoz. A múlt héten kiadott szeptemberi foltpakk azonban egyeseknél a Windows 10 egyik legalapvetőbb funkcióját: a Start menüt ronthatja el, laikusok számára teljesen használhatatlanná téve gépüket.

Legalábbis ezt állítja egyre több felhasználó, aki arról számol be, hogy a KB4571756 nevű foltcsomag telepítését követően képtelenné válnak gépükön a Start menü felhívására. Ennek hiányában ráadásul a kevésbé gyakorlott felhasználók nem is tudnak mit kezdeni gépükkel, és még a problémás foltot sem tudják uninstallálni, ami egyébként a beszámolók szerint helyreállítja a rendszer működőképességét.

A Start menü mellett egyeseknél a Műveletközpont is megszűnik működni, míg másoknál a rendszer fő menüje ugyan megjelenik, csak éppen teljesen üresen, és a keresési funkció sem ad vissza találatokat. Megint mások arról számolnak be, hogy nem tudnak bejelentkezni gépükbe a szeptember havi frissítések felkerülését követően.

A Microsoft egyelőre csak egy jóval kevésbé problémás beviteli hibát ismer a szeptemberi foltcsomag bugjaként, de a fentieket nem említi. Aki esetleg belefut a hibákba, megpróbálhatja, hogy a frissítések uninstallálása megoldja -e problémáját - de ha igen, akkor is érdemes alaposan megfontolnia, hogy nem -e rakja előbbit vissza gépére, hiszen így az számos, immár ismertté vált sebezhetőség kihasználásával szemben védtelen maradhat.