A Google januárban fogja a Chrome szoftverét használók gépeire leküldeni böngészője azon új változatát, ami egy olyan fejlesztést fog tartalmazni, ami alapvető hatással lesz a reklámblokkolók és más szűrőszoftverek működésére alatta. A Manifest v3-nak nevezett módosítás ugyanis csak egy, az eddigiektől eltérő módon engedi majd ezeknek a bővítményeknek, hogy beavatkozzanak a böngésző működésébe, és erősen korlátozza majd, hogy mit és hogyan szűrhetnek majd.

Eddig ugyanis a bővítmények és a reklámblokkolók is minden letöltési kérést elkérhettek ellenőrzésre a Chrome-tól mielőtt az végrehajtotta volna azokat, és tetszőlegesen módosíthatták azok tartalmát vagy teljesen blokkolhatták is őket, a kérés idején döntve mindez felől. Az új Manifest v3-ban azonban előre át kell adniuk a böngészőnek azokat a szabályokat, amik mentén szűrni kívánnak, és a tényleges blokkolást a Chrome maga fogja ezt elvégezni helyettük.

Ugyanakkor a szabályok száma is erősen korlátozva van, így a reklámblokkolók nem tudnak végtelen sok, teljesen egyedi szűrőt definiálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a leggyakoribb, mindenhol ugyanúgy vagy hasonlóan kinéző reklámkódokat tudják majd szűrni, de külön-külön minden weboldal számára nem tudnak majd egyedi szűrőket meghatározni, a definiálható szabályok számának korlátozottsága miatt.

A Google a változtatást azzal indokolta, hogy így egyrészt a bővítmények nem tudnak majd kémkedni a felhasználók után, másrészt, hogy így sokkal gyorsabb lesz a Chrome működése, és azt nem tudják majd a gyakran valóban rendkívül hosszú, emiatt pedig lassan értelmezhető blokkolási listával dolgozó reklámblokkolók belassítani. Utóbbiak készítői persze korlátozásukat látják az újdonságban, és befolyásuk - ezzel pedig bevételeik - elvesztését a web felett.

Az egyelőre még kérdéses, hogy pontosan és számszerűen milyen hatással lesz a webes reklámokra és reklámbevételek alakulására az újdonság. Főleg, hogy a bővítmények a Chrome 88 januári megjelenését követően még közel egy évig használhatják majd a Manifest régebbi, v2-es verzióját is - így a változások teljes mértékben csak 2021 végén lépnek majd életbe.