Donald Trump, leköszönő amerikai elnök a hét elején - egyik utolsó intézkedéseként - aláírt egy olyan rendeletet, ami előírja a kormányzat számára, hogy hozzon létre egy szoborparkot és abban állítson emléket több mint kétszáz, az amerikai történelem legnagyobbjainak tartott hős számára. A népes listán számos művész, sportoló, üzletember és feltaláló mellett helyett kapott Steve Jobs, az Apple egykori alapítója is, aki így szintén saját szobrot kaphat majd a parkban.

Jobs mása ezzel olyan illusztris társaságba kerülhetne, amit a kötelezőnek tekinthető George Washington vagy éppen Martin Luther King mellett olyan nagy - bár erősen vitathatóan amerikainak tekinthető - személyek jellemeznek, mint pl. Albert Einstein, Nikola Tesla vagy éppen Alfred Hitchcock, akik számos egyéb színésszel, tudóssal és politikussal együtt ugyancsak ott szerepelnek a listán.

Steve Jobs szobra a budapesti Graphisoft ParkbanSteve Jobs szobra a budapesti Graphisoft Parkban

A rendelet a "Garden of American Heroes" (azaz, az "Amerikai Hősök Kertje") park létrehozására 2026 nyaráig, a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának 250. évfordulójáig hagyna időt. Ugyanakkor nem társít hozzá költségvetést, ami azt jelenti, hogy a Trump-ét most leváltó Biden adminisztrációtól függ majd, hogy biztosít -e erre pénzt az elkövetkező évek során, és hogy ebből követően egyáltalán megépül -e majd.

Ha sor is kerül erre, nem az első alkalom lesz, hogy Steve Jobs-nak ilyen módon állítanak emléket. Az Apple még 2011-ben elhunyt alapítója ugyanis halála után több helyen szobrot kapott, többek között Budapesten is, de Madame Tussaud panoptikumába is bekerült egy viaszból készült mása.