A napokban végre megérkezett a folt arra, a Windows-okban még a hónap közepén felfedezett hibára, ami egy potenciálisan végzetes adatvesztés rémével fenyegette a rendszer használóit. A patch-et a bugra ugyanakkor nem a Microsoft, hanem egy független cég készítette el és tette ingyenesen elérhetővé mindenki számára.

Esetében nem egy hagyományos értelemben vett javításról van szó, mert a folt ténylegesen nem szünteti meg a bugot az operációs rendszer kódjában. Ugyanakkor annak működésébe beépülve egy ún. szűrőmeghajtó (filter driver) segítségével megakadályozza azt, hogy a hibát kiváltani képes, szándékosan vagy véletlenül kiadott parancs eljusson a rendszer bugos részeihez - ezáltal de facto meggátolva utóbbi aktiválását.

A cég a folt bináris, futtatható változata mellett elérhetővé tette annak forráskódját is - így akik nem bíznak meg benne, maguk is ellenőrizhetik, hogy a program nem csinál -e valamit turpisságot. A meghajtó egyetlen hatása a hibát kiváltó utasítás (egy adott, speciális elérési úttal rendelkező fájl megnyitásának) blokkolása, ezen kívül azonban semmilyen módon nem befolyásolja a gépek működését.

Arról, hogy a Microsoft mikor tervezi elkészíteni és kiadni a tényleges javítást is a bugra, egyelőre semmi hír nincs.