Alig pár nappal az után, hogy kiderült: a múlt héten a Marson landolt Perseverance leszállóegységének lassítóernyője egy titkos üzenetet tartalmazott újabb rejtett meglepetésre derült fél a marsjáróval kapcsolatban. Az egység által magáról küldött "szelfin" ugyanis egy furcsa ábrasort sikerült felfedezni, ami amolyan "családi fotóalbumnak" is elmenne.

A szóban forgó, első látásra inkább macskák egy csoportjának tűnő grafika esetében valójában egy olyan sorozatról van szó, ami a vörös bolygóra leszállt amerikai marsjárókat sorolja fel: a Sojournertől kezdve a Spirit-en, az Opportunity-n és a Curiosity-n át egészen magáig a Perseverance-ig, amik utóbbi egy felületi elemére vannak szép sorban felfestve.

Az ábrán ezen kívül ott látható az Ingenuity drón sematikus ábrája is. Utóbbi egyelőre még nem került bevetésre a bolygón, de már ott várja, hogy a misszió egy későbbi szakaszában őt is aktiválják majd, és felderíthesse a környezetet a Perseverance számára. Miután lelkes rajongók felfedezték, a NASA közzétett egy olyan fotót is Twitteren, amin még a marsjárón történt rögzítés előtti állapotában látható az ábra.

Jelenleg nem tudni, hogy a Perseverance rejt -e még további, felfedezésre váró meglepetéseket, de az biztos, hogy ezek után a rajongók minden egyes, a marsjáró által küldött képkockát még sokkal alaposabban vizsgálnak majd meg ilyenek után kutatva. Ez egyébként jó stratégia lehet a NASA részéről is a nyilvánosság bevonására a kutatásban, aminek kis szerencsével talán magát a Marsot érintő új felfedezés(eke)t is lehet majd köszönni.