Törökország és India után az Egyesült Államokban is hamarosan betilthatják a Bitcoin és más kriptovaluták bányászatát. A New York-i törvényhozásban ugyanis a napokban nyújtottak be egy olyan javaslatot, ami pontosan ezt célozza, és különengedélyhez kötné ezt a tevékenységet az állam területén.

Rachel May és Kevin Parker javaslatukat azzal indokolják, hogy a kriptovaluták bányászata súlyosan veszélyezteti az állam által kitűzött klímacélok elérését - ezért lenne szükség betiltásukra. A Bitcoin valóban a világ egyik - ha ugyan nem "a" - legkörnyezetszennyezőbb hálózata, ami irdatlan mennyiségű energiát emészt fel és jelentős mértékben járul hozzá a széndioxid-kibocsátáshoz is.

Amennyiben a javaslatot elfogadják New York állam területén csakis olyan kriptobányák működhetnének a továbbiakban, amik képesek bizonyítani karbonsemlegességüket, és hogy nem veszélyeztetik a klímacélok elérést. Mivel ez drámai mértékben megdrágíthatná a Bitcoin után kutató adatközpontok üzemeltetését, valószínű, hogy ez effektív betiltaná az ilyenek üzemeltetését a legtöbb területen.

Korábban Bill Gates valamint a Berkshire Hathaway elnökhelyettese is úgy nyilatkoztak, hogy a Bitcoin-t az emberiség egyik legnagyobb ellenségének tartják, aminek minél előbbi betiltásával mindannyian csak jobban járnánk.