A hét közepén újabb elemmel bővült azon országok már egyébként is népes sora, amikben immár tilossá vált a kriptovaluták - azok között is elsődlegesen Bitcoin - bányászata. Irán ugyanis szintén megtiltotta a virtuális pénzek után elképesztően energiapazarló kutatást.

A közel-keleti ország a tiltás elrendelése mellett azt követően döntött, hogy számos nagyvárosát komoly áramszünet sújtotta, amik hátterében a vezetés meglátása szerint részben a Bitcoin-bányászat álhatott. Az ország energiaellátása a szárazság miatt egyébként is komoly kihívások néz elébe, a kriptovaluták bányászata pedig erre tett rá még egy lapáttal.

Iránban becslések szerint a globális Bitcoin-bányászat mintegy 4.5 százaléka folyik, ami bár alacsony számnak tűnik, de így is óriási energiafelhasználást jelent. Az egész világon ugyanis mintegy 129 terawattórát (TWh) emészt fel az ismert kriptovaluta hálózatának üzemeltetése - tehát Iránban összesen kb. 3 darab paksi atomerőmű komplett kapacitását fordítják erre.

Ennek ellenére a bányászati tilalom Iránban egyelőre csak átmeneti: szeptember 22-ig tart, amit követően a vezetés újraértékeli a helyzetet és dönt a meghosszabbításról vagy feloldásról. Ennek elsődleges oka az, hogy Iránt súlyos nemzetközi szankciók sújtják, a Bitcoin-bányászat pedig ezek bizonyos mértékű kijátszására ad lehetőséget az ország számára - így alapvetően nem érdeke attól teljesen megszabadulni, amennyiben ez az energiaellátást nem veszélyezteti.