Az Apple többmillió dolláros kártérítést volt kénytelen kifizetni egy iPhone-felhasználónak, miután utóbbi súlyos adatvédelmi incidens áldozatává esett a vállalatnál - derült ki a napokban. Az illető hölgy ugyanis javításra adta be almás készülékét az almás céghez - a folyamat során azonban arról kikerült több vetkőzős fotója és egy szexvideója a netre, méghozzá közvetlenül ismerősei hírfolyamába.

A szóban forgó anyagokat ugyanis a jelek szerint nem simán csak letöltötték a javításon munkálkodó munkatársak az iPhone-ról, hanem a készüléken keresztül a felhasználó saját Facebook fiókjára posztolták ki azokat. Az incidens idején 21 éves hölgy minderről csak azt követően értesült, hogy ismerősei szóltak neki róla, és mikor értelemszerűen utóbbiak közül már többen látták a megosztott anyagokat.

Az ez után elindított nyomozás derítette ki, hogy a fotókat és a videót az Apple szerződéses szervízének két, a telefont javító munkatársa töltötte fel az áldozat Facebook fiókjába. Bár az illetőket értelemszerűen ennek kiderülését követően elbocsátották, a hölgy 5 millió dollárra perelte az Apple-t, az őt ért stressz miatt. A vállalat végül egy pontosan meg nem nevezett, de több millió dolláros (akár milliárd forint közeli) összeget fizetett ki részére sérelemdíjként.

Az incidens tökéletesen cáfolja az Apple egyik kedvenc marketingfordulatát, illetve azt az "érvet", amivel a vállalat próbálja megakadályozni azt, hogy tőle független szervizek is javíthassák készülékeit - értelemszerűen az övénél jóval alacsonyabb áron. Ezekkel szemben ugyanis az Apple rendszeresen azzal próbál érvelni, hogy így veszélybe és rossz kézbe kerülhetnének felhasználói a telefonjain, laptopjain tárolt adatai - a jelek szerint azonban ez akkor is megtörténhet, ha az Apple-nek, illetve vele szerződésben álló szerviznek adják oda javításra azokat.

Bár az eset még 2016-ban történt, már most lehet tudni, hogy azóta is volt példa hasonló incidensre az Apple-nél. Az ügy részletei ugyanis egy újabb, hasonló per kapcsán szivárogtak a nyilvánosságra, miután az abban az almás vállalatot perlő ügyvédek kikérték a szóban forgó, korábbi eset anyagait is.