Amióta a Microsoft bejelentette, hogy a Windows 11 elődjeinél komolyabb elvárásokat támaszt majd a működését biztosító hardverekkel szemben, világszerte kisebb pánik tört ki a felhasználók között, hogy jelenlegi (vagy éppen mostanában megvenni szándékozott) konfigurációjuk esetleg nem lesz alkalmas az új rendszer működtetésére. A dolgon az sem segített sokat, hogy a Microsoft pár nap után visszavonta azon segédeszközét, aminek feladata pont ennek megállapítása lett volna - így végleg támpont nélkül hagyva a váltani szándékozókat.

Szerencsére ugyanakkor a napokban több gyártó is a tanács nélkül maradt felhasználók segítségére sietett: ugyanis kiadtak olyan listákat, amikben - legalábbis a lehetőségekhez képest - megpróbálják pontosan felsorolni, hogy milyen termékeikkel lesz kompatibilis a Windows 11. Az alábbiakban ezeket a listákat próbáljuk meg összeszedni, illetve összefoglalni könnyen érthető formában.

ASUS

Az egyik legismertebb alaplap- és laptopgyártó, az ASUS több különböző oldalt is létrehozott a probléma kitárgyalására. Ezek között található olyan, ami a cég aktuális termékkínálatából sorolja fel a kompatibilis gépeket és laptopokat, valamint egy olyan is, ami a Windows 11-re váltók által leggyakrabban feltett kérdéseket próbálja megválaszolni. Számunkra a legértékesebb ugyanakkor a gyártó azon oldala, ahol pontosan felsorolja azokat az alaplapokat, amiken futtatható lesz majd a Windows 11 is - persze feltéve, hogy a gép egyéb paraméterei (processzor, memória) is megfelelnek majd a követelményeknek.

Az ASUS a TPM-támogatás meglétének ellenőrzéséhez is útmutató adAz ASUS a TPM-támogatás meglétének ellenőrzéséhez is útmutató ad

Ezen kívül ezen az oldalon az ASUS pontosan leírja azt is, hogy a felhasználók a már működő Windows 10-ükön, illetve az alaplapi BIOS-aikban hol ellenőrizhetik a legproblémásabbnak bizonyuló TPM-támogatás meglétét, illetve miként engedélyezhetik azt abban az esetben, ha az valamiért le lenne tiltva.

MSI

A másik ismert alaplap- és laptopgyártó szintén külön oldalt dedikált a Windows 11-nek, ahol pontosan felsorolja, hogy mely laptopjai és gépei felelnek meg a Windows 11 hardverkövetelményeinek. Ugyanakkor az alaplapok vonatkozásában a cég honlapján nem, hanem csak egy Reddit-csoportban közölt linket egy, a Google Drive-on elhelyezett dokumentumra, amiben ugyancsak felsorolja az új rendszer futtatására alkalmas alaplapjait.

Az MSI-nél is aktiválható lehet a BIOS-ban a TPM-támogatásAz MSI-nél is aktiválható lehet a BIOS-ban a TPM-támogatás
Gigabyte

A Gigabyte a fenti két gyártónál jóval kevésbé alapos munkát végzett (legalábbis idáig) az ügyben. A cég ugyanis mindössze egy rövidke sajtóközleményt adott ki Windows 11 ügyben, amiben ugyan kitért arra is, hogy milyen termékei lesznek majd kompatibilisek az új rendszerrel, viszont csak egy teljesen általános felsorolás szintjén, konkrét termékneveket nem említve.

Te sem látsz (szinte) semmit? Mi sem. A Gigabyte képes volt ezt az alacsony felbontású a képet posztolni támogatási oldalán a BIOS TPM-beállításaival kapcsolatbanTe sem látsz (szinte) semmit? Mi sem. A Gigabyte képes volt ezt az alacsony felbontású a képet posztolni támogatási oldalán a BIOS TPM-beállításaival kapcsolatban

Ezek szerint az Intel X299, C621, C232, C236, C246, 200, 300, 400 és 500 sorozatú, valamint a AMD TRX40, 300, 400, 500 sorozatú chipkészleteivel szerelt alaplapjai lehetnek majd alkalmasak a Windows 11 futtatására, amik közül sok azonban erre csak a külön megvásárolható - és az utóbbi napokban az aranynál is drágábbá váló - TPM modullal ellátva válik majd képessé.

ASRock

Az ASRock még ennél is felületesebben járt el a témában: a cég mindössze egy nehezen megtalálható FAQ oldalon ejtett pár szót a Windows 11 kompatibilitásról, szintén csak felületesen felsorolva a megfelelő termékei körét. Itt az olvasható, hogy az Intel Z170, H170, B150, H110, Z270, H270, B250, Z390, Z370, H370, B360, B365, H310, H310C, Z490, H470, B460, H410, Z590, B560, H510, H570 és X299, valamint az AMD X399, X370, B350, A320, X300, A300, X470, B450, X570, B550, A520 és TRX40 chipkészleteire épülő alaplapok esetében lehet elképzelhető a Windows 11 támogatása,

Az ASRock is megmutatja, hogy a BIOS-ban hol tudjuk ellenőrizni a TPM-etAz ASRock is megmutatja, hogy a BIOS-ban hol tudjuk ellenőrizni a TPM-et
HP

Ennél rosszabb már csak a HP reakciója: a neves gyártó ugyanis a Windows 11-es kérdéseket tárgyaló oldalán semmit nem mond arról, hogy mely termékein lehet majd használható az, hanem mindössze csak a Microsoft a rendszer minimumkövetelményeit listázó oldalára irányítja az érdeklődő felhasználókat.

Lenovo

A Lenovo ugyan kicsit hosszabban elemezgeti a Windows 11-re váltást erről szóló oldalán, viszont ő sem említi egyetlen konkrét terméke megfelelőségét sem, és a HP-hoz hasonlóan a Microsoft oldalára irányítja a felhasználókat.

Acer

Az Acer ugyancsak nem bajlódott a kompatibilitási teszteléssel. Ehelyett a gyártó a "Hogyan mondhatom meg, hogy az Acer számítógépem kompatibilis -e a Windows 11-re frissítéssel?" címet viselő támogatási oldalán két mondattal elintézi az ügyet, aminek a lényege: mindenki futtassa (az immár nem elérhető) PC Health Check alkalmazást, és az majd megmondja nekik.

Dell

A Dell oldalán egyáltalán nem találtunk hivatalos anyagot a Window 11-re frissítésről, csak mindössze a cég önkéntesek által fenntartott támogatási fórumon olvashatók erre vonatkozó kérdések és válaszok. Ezek legtöbbje szintén a PC Health Check futtatását javasolja, ami persze jelenleg már nem opció.

Fujitsu

A Fujitsu-nál a jelek szerint szintén nem volt még idejük a világszerte felhasználók százmillióit foglalkoztató kérdés vizsgálatára kitérni - ráadásul a cégnek nyílt támogatási fóruma sincs, így ott végleg nem találtunk cikkünk írásában pillanatában semmit arról, hogy a gyártó mely termékei lehetnek kompatibilisek a Windows 11-gyel.

Még nem biztos semmi

Az üggyel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy miután a Microsoft visszavonta a kompatibilitást ellenőrző eszközét, illetve utalt arra is, hogy enyhítheti a Windows 11 rendszerkövetelményeit a korábbiakhoz képest, ezért teljesen biztosat nem lehet mondani arról, hogy melyik gépeken és termékeken lehet majd az új rendszert futtatni.

Mármint azok esetében, amiket a gyártók már jelenleg is kompatibilisnek hirdetnek biztosra vehető, hogy ez teljesülni fog (bár a fentiek értelmében lehet, hogy csak kiegészítő modulok megvásárlása után), viszont elképzelhető, hogy bővülni fog a kompatibilis eszközök köre, ha Redmond tényleg lazít valamit majd a követelménylistán.