Bár az elmúlt hónapok cikkei nyomán már szinte mindenki olvasott arról, hogy a Bitcoin bányászata milyen óriási környezeti szennyezést és károkat okoz, a legtöbb ember számára a dolog meglehetősen elvont és távoli probléma maradt. Nem úgy egy amerikai kisváros lakói számára, akik arra panaszkodnak, hogy a közelükben lévő gleccsertavat gyakorlatilag egy forrófürdővé változtatta egy közei Bitcoin bánya.

Az egy komplett, gázt égető erőművel egybeépített bánya ugyanis a közeli vízforrást használja fel a kriptovalutát bányászó mintegy 8000 számítógépének hűtésére. Ennek során a naponta beszívott mintegy 378 millió liternyi (!) hideg vízbe kerül át a keletkezett felesleges hő, majd az immár felmelegített vizet ismét visszaengedik egy közeli folyóba.

A saját erőművel rendelkező Bitcoin-bánya a környéken lakók szerint forrósfürdővé változtatja a tó vizétA saját erőművel rendelkező Bitcoin-bánya a környéken lakók szerint forrósfürdővé változtatja a tó vizét

A víz a közeli lakók szerint annyira felmelegszik, hogy ha az ember megmártózik benne, úgy érzi "mintha egy forrófürdőbe ült volna bele". Bár a bányászlétesítmény minden engedéllyel rendelkezik működéséhez, a közelben lakók amiatt aggódnak, hogy üzemeltetése káros hatással lesz a környezeti egyensúlyra a környéken.

Ráadásul a kriptobányát üzemeltető cég újabb hasonló létesítmények létrehozását tervezi. Ennek oka az, hogy jelenlegi költségeik mellett mintegy 3.000 dolláros áron tudnak egy Bitcoint kibányászni, aminek azonban jelenlegi árfolyama még mindig 30.000 dollár körül van - tehát tízszeres haszonra tehetnek szert vele.

A Bitcoint és bányászatát korábban többek között Bill Gates is elítélte környezetszennyező és energiapazarló mivolta miatt, míg Charlie Munger csúcsbefektető-legenda egyszerűen undorítónak és az emberi civilizációt sújtó egyik legnagyobb problémának nevezte azt.

A Donald Trump szerint csak egy ravasz átverést képező kriptopénz bányászatát egyébként a világon egyre több helyen tiltják be - legutoljára pl. Kínában, ami ugyan finoman szólva sem tekinthető a világ legszigorúbb környezetvédelemmel rendelkező országának, de aminek már szintén túl sok volt mindaz a kár, amit a Bitcoin okoz a régiónak.

Frissítés: Az összesen 108 Megawatt teljesítménnyel rendelkező létesítményt üzemeltető cég elismerte, hogy a hűtési folyamat során a víz hőmérsékletét átlagosan mintegy 3.8 Celsius fokkal növelik meg (ennyivel magasabb a kifolyó, mint a beszívott víz hőmérséklete), de szerintük ez nincs semmilyen negatív hatással a tóra, annak ellenére sem, hogy víz átlaghőmérséklete a bányától 15 kilométerre már csak 19 fok körül alakul, amihez képest a fenti hőemelkedés már jelentősnek mondható.

Berendezéseik egyébként az idei év elejéig több mint 1100 Bitcoint bányásztak, ami még mai árfolyamon is jóval 30 millió dollár (9 milliárd forint) feletti értéket képvisel.