Hamarosan megfordulhat az elmúlt hónapokban megindult, a videókártyák árainak drasztikus csökkenését okozó trend egy új fejlemény következtében. Szakembereknek ugyanis állítólag sikerült megkerülniük azt a korlátozást az Nvidia egyes videókártyáiban, amit a gyártó direkt azért épített beléjük, hogy ne lehessen azokat hatékonyan használni kriptovaluták bányászására.

A korlát eltörlésével az adapterek ismét vonzóvá válnak a minerek számára is, ami a kínálat-kereslet törvényei alapján áruk növekedéséhez vezet. Az áttörést egyelőre csak a GeForce RTX 3060 kártyák esetében sikerült elérni, de jelenleg is ez tartja árát a relatíve legmagasabban a gyártói ajánláshoz képest - ráadásul nem kizárt, hogy a jövőben más adaptereknél is sikerül majd a korlátot kijátszani.

Az Nvidia már hónapok óta csak ilyen, kriptobányászatra gyakorlatilag alkalmatlan formában szállítja ki RTX 3050, 3060, 3070 és 3080 kártyáit, a bányászok számára pedig speciális adaptereket kínál. Utóbbiak teljes ereje rendelkezésre áll a virtuális pénzek bányászatához, cserébe viszont nem rendelkeznek videókimenettel, így nem képezik konkurenciáit egymásnak a játékosoknak szánt RTX kártyákkal.

A gamerek egyetlen reményének az tűnik jelenleg, hogy a legnépszerűbb, még videókártyákkal is hatékonyan bányászható kriptovaluta, az Ethereum hamarosan átvált az ún. proof-of-work alapú működésről a proof-of-stake alapúra, ami már nem igényel brutálisan erős adaptereket a működéshez - így az ezek iránti kereslet is jelentősen visszaeshet majd a bányászok részéről.