A Microsoft jövő kedden szokásos havi foltcsomagjában biztonsági rések lezárására mellett teljesen új funkciót is be fog vezetni a Windows 10 működésébe. A frissítés telepítését követően ugyanis az operációs rendszerben részletesen szabályozhatóvá válik majd az, hogy az őt futtató géphez milyen USB-s eszközök kapcsolódhatnak.

Mármint nem fizikailag - hiszen az eszközök rádugását a gépre nem tudja majd a rendszer korlátozni. Ugyanakkor az új lehetőségnek köszönhetően a nem engedélyezett eszközöket egyáltalán nem lesz hajlandó felismerni, nem fog azokhoz meghajtóprogramot sem telepíteni, illetve az inkriminált kütyüktől semmilyen parancsot nem fog fogadni, és információkat sem fog részükre kiszolgáltatni - effektív használhatatlanná téve azokat az adott gépen, a csatlakoztatás ellenére is.

A csoportházirenden át részletesen lehet majd szabályozni a csatlakoztatható USB-s eszközök körétA csoportházirenden át részletesen lehet majd szabályozni a csatlakoztatható USB-s eszközök körét

A tiltások, illetve engedélyezések rendszere ún. rétegezett architektúrájú lesz, ami azt jelenti, hogy az eszközök alaptípusa (pl. billentyűzet, egér, tárolóegység, stb.) mellett a gyártót és a modellt kijelölő ún. hardverazonosítói (hardware id), sőt, a konkrét eszközpéldányt egyedileg azonosító ún. "instance id"-t is fel lehet majd használni a szabályok felépítésében, és ezek felhasználásával, egy előre meghatározott elsőbbségi rend mentén dönti majd el a Windows egy-egy eszközről, hogy annak csatlakoztatását, illetve használatát engedélyezi -e.

Az új lehetőségnek elsősorban a vállalati rendszergazdák örülhetnek majd elsősorban, de az hatékony eszköz lehet a hordozható gépekkel rendelkezők, illetve a szülők kezében is, akik gyerekeik számítógépes eszközhasználatát akarják majd szabályozni otthonaikban.