A Microsoft a héten meglepetéssel szolgált azok számára, akik már eddig sem igazán tudták követni, hogy a Windows 11 feltelepítéséhez a gépeknek milyen hardverkövetelményeknek is kell megfelelniük. Redmond ugyanis - miután hónapokon át kitartott amellett, hogy új rendszere csak a TPM 2.0-val szerelt gépekre lesz felrakható frissítésként - közzétett egy módszert, amivel a frissen kiadott Windows-t akár az ezt nem teljesítő gépeken is rá lehet venni a településre.

Redmond ezzel gyakorlatilag hivatalossá tette a Windows 11 nagy botrányt kavaró - és vélhetően az elkövetkező hónapokban is számos felhasználó számára komoly bosszúságforrást képező - TPM 2.0 követelmény megkerülését. A cég eddig ugyanis azt mondta, hogy a szóban forgó modullal nem rendelkező PC-kre csak új telepítésként és nem támogatott módon lehet majd feltelepíteni a Windows 11-et - most azonban elmondta, hogy hogyan lehet mégis frissíteni azokat is.

Ezek szerint a felhasználóknak mindössze csak a regisztrációs adatbázisban kell egy kulcsot létrehozniuk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup ágon AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU néven, majd ennek értékét 1-re állítaniuk. Ennek hatására ugyanis a Windows 11 frissítőasszisztense nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyja " a TPM 2.0 és a processzorcsalád és -modell ellenőrzését", és ezek megfelelőségének hiányában is lehetővé teszi az áttérést az új rendszerre.

A Microsoft ugyanakkor felhívja a felhasználók figyelmét, hogy a rendszer futtatásához továbbra is szükséges lesz a TPM legalább 1.2-es verziója - tehát azokon a gépeken, amik még ezzel sem rendelkeznek, illetve amiken le van tiltva a szóban forgó funkció, a fenti trükkel sem vehető rá a Windows 11 a településre.