A napokban újabb, minden korábbi - egyébként már így is szép számú - problémánál banálisabb hibára derült fény a Windows 11 frissítéssel kapcsolatban. Egyes felhasználók ugyanis arról számolnak be, hogy hiába felel meg gépük a rendszer minimálisan elvárt hardverkövetelményének, és erősíti meg ezt a PC-állapotellenőrzés alkalmazás is, a frissítés valójában nem hajlandó felmenni masinájukra, a minimumkövetelmények nem-teljesítésére hivatkozva.

Egészen pontosan a Windows Update az, ami ezt közli a felhasználókkal, és megtagadja számukra az új rendszer frissítésként történő telepítését a gépre a szóban forgó okra hivatkozva. Ugyanakkor ha az érintett masinák tulajdonosai lefuttatják a PC-állapotellenőrzés alkalmazást, az megfelelőnek találja a konfigurációjukat, ami állításuk szerint egyébként is megfelel a Windows 11 minimális hardverelvárásainak.

Az érintett gépeket a Windows Update nem-megfelelőnek minősíti, hiába nincs ez így és erősíti ezt meg a PC-állapotellenőrzés is (kép: WindowsLatest)Az érintett gépeket a Windows Update nem-megfelelőnek minősíti, hiába nincs ez így és erősíti ezt meg a PC-állapotellenőrzés is (kép: WindowsLatest)

Az egyetlen jó hír a problémával kapcsolatban, hogy adott esetben a téves diagnosztikát felállító Windows Update könnyen megkerülhető a frissítés felkerülése érdekében. Ehhez a felhasználóknak mindössze csak "kézzel" kell letölteniük vagy a helyben történő frissítést lehetővé tevő telepítőasszisztenst, vagy a teljesen új telepítés létrehozására szolgáló ISO formátumú telepítőkészletet, amik már nem jelentik majd tévesen nem-megfelelőnek a gépet, és felrakják rá az új rendszert.

A hírek szerint a Microsoft előtt már ismert a hiba, és a cég dolgozik is egy javításán a problémának, ami azonban nem tudni mikor lesz elérhető. Ettől függetlenül mindenkinek érdemes alaposan megfontolnia, hogy tényleg át akar -e térni a Windows 11-re, mivel egyrészt nem üldözi őket a tatár, másrészt, mert a rendszernek a jelek szerint még van néhány egyéb problémája is, illetve tervezett okokból is elveszt telepítésével egy rakás, korábban esetleg megszokott és használt funkciót az ember.