A Windows 11 már egyébként is szép számú problémáinak során a napokban egy újabb, talán minden korábbinál komolyabb gond gazdagította. Az új operációs rendszeren ugyanis a héten megszűnt működni egy rakás alkalmazás, méghozzá nem is akármelyikek, hanem az eleve beépített programok közül.

A többek között az érintőbillentyűzetet, a Snipping eszközt, valamint az emoji panelt is érintő probléma hátterében állítólag egy tanúsítvány lejárata áll, ami így idén október 30-éval megszűnt érvényesnek lenni. Emiatt a Windows nem ismeri fel legitimnek az ezek segítségével aláírt programok - köztük egy rakás beépített alkalmazása - kódját, és nem hajlandó futtatni őket.

A problémás gépeken egyes beépített alkalmazások megnyitási kísérlete hibaüzenetbe torkollikA problémás gépeken egyes beépített alkalmazások megnyitási kísérlete hibaüzenetbe torkollik

Azoknál akiknél jelentkezik a probléma, az érintett programok indítási kísérlete a "This app can't open", azaz, "Ez az alkalmazás nem nyitható meg" hibaüzenetbe torkollik. Ugyanez történik ugyanakkor akkor is, ha az adott gépen megpróbáljuk felhívni a felhasználókat listázó panelt a Gépházban a Windows 11 S változatán.

A banális problémának szerencsére a megoldása is egyszerű: le kell tölteni és fel kell telepíteni a Microsoft oldaláról a KB5006746 frissítést, ami megújítja az érintett tanúsítványt, ezáltal elhárítva a lejárat által okozott gondot. Ezt a foltot egyébként jövő kedden, a szokásos havi patchnapon minden Windows 11 meg fogja kapni.