A Microsoft magyar idő szerint kedd este mindenki számára letölthetővé tette Windows 10 rendszere legújabb frissítését. A 2021 Novemberi Frissítés az eddig megszokottól eltérően - egy kivételével - nem hoz igazán érdemi újdonságot; de ebben sok meglepő sincs, hiszen azokat a Microsoft nagyrészt a Windows 11-be mentette át korábban.

Az említett egyetlen kivételt a Windows 10-be épített Linux alrendszer, a Windows Subsystem for Linux egy olyan bővítése képezi, aminek köszönhetően a nyílt forrású környezetből is lehetővé válik a közvetlen hozzáférés a grafikus kártyához, illetve a hardveres gyorsított megjelenés is. Ennek köszönhetően a grafikus linuxos programok gyorsabban futhatnak a Linux környezetben (is), illetve egyes, a grafikus kártyát munkára fogó, erősen párhuzamos számítási feladatokat végző alkalmazások is jelentősen sebesebbé válhatnak benne.

A Windows 10 2021 Novemberi Frissítésében gyorsabbá válik a grafikus alkalmazások, játékok működése a rendszerbe épített Linux környezetben isA Windows 10 2021 Novemberi Frissítésében gyorsabbá válik a grafikus alkalmazások, játékok működése a rendszerbe épített Linux környezetben is

A Microsoft a 2021 Novemberi Frissítés kiadásáva egy időben bejelentette, hogy a Windows 10 frissítését a jövőben összekapcsolja a Windows 11 frissítésével. Ez azt jelenti, hogy a két rendszer azonos időben és évente egyszer fog a mostanihoz hasonló frissítéscsomagokat kapni, amiben a szokásos hibajavítások mellett funkcionális fejlesztések is helyet kapnak majd.

A most kiadott új verzióra történő áttérés elsősorban azok számára javasolt minél előbb, akik még a Windows 10 2020 tavaszán kiadott 2004-es verzióját futtatják. Ennek a támogatása ugyanis alig egy hónap múlva, december 14-én megszűnik majd - így ők csak akkor tudják majd továbbra is biztonságosan használni gépüket, ha frissítenek valamelyik újabb verzióra.

Mindenki más számára a frissítés teljesen opcionális, és vélhetően jövő év elejéig a Windows Update sem fogja erőltetni azt.