Kemény időszak jöhet az európai kriptobányászokra, ha sikerül támogatókat szereznie a kontinens vezetői között a svéd pénzügyi felügyelet és környezetvédelmi ügynökség vezetőinek egy, a napokban közzétett javaslatukhoz. Ebben ugyanis a két szakember - illetve bővebben az általuk vezetett szervek - azt javasolják, hogy az egész kontinensen kategorikusan tiltsák be a kriptovaluták bányászatát, a Föld és a környezet védelme miatt.

A svédek szerint erre azért lenne szükség, mert csak így lehetne tartani a párizsi klímavédelmi egyezményben rögzített célokat. A kriptovaluták ugyanis egyre több energiát emésztenek fel, igényük ezen a téren pedig csak nőni fog a jövőben - így hiába is csökkentjük minden más téren az energiafelhasználást és a kibocsátásokat, a képzeletbeli pénzek utáni keresés lenullázza, sőt, ellehetetleníti ezeket a törekvéseket.

A problémát jól jellemzi, hogy Svédországban például becslések szerint csak idén április és augusztus között 100%-kal nőtt a Bitcoin-bányászatra fordított energia mennyisége, és a nyár végére már napi szinten több energia került erre a célra elfecsérlésre, mint amennyi energiát 200.000 háztartás fogyaszt összesen azonos idő alatt.

A svédek egyébként nem az elsők, akik felhívják a figyelmet a kriptovaluták az egész bolygóra és az emberiségre jelentett fenyegetésére, illetve ennek okán komoly tiltásokat sürgetnek velük kapcsolatban. Kína ugyanis pontosan emiatt már korábban betiltotta a virtuális pénzek bányászatát, de az Egyesült Államokan is egyre erősödnek a hangok, amik ezt követelik, leginkább a Bitcoin és társai által jelentett környezetszennyezés megállítása miatt.