Az Apple, miután korábban megszüntette a cserélhető akkut, a memóriakártya-slotot majd a fülhallgató-dugót is okostelefonjain, hamarosan újabb alapvető komponens száműzését tervezi utóbbiakból. Ezúttal a SIM-kártyák, illetve az azok fogadására szolgáló foglalat van soron, ami szintén el fog tűnni az iPhone-okból a jövőben.

Legalábbis ezt állítja névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva a MacRumors, ami szerint már az almás okostelefonok jövőre bemutatkozó generációja is búcsút mondhat a SIM-slotnak. Ehelyett a készülékek már kizárólag csak az eSIM-eket fogják támogatni, amik lényege gyakorlatilag az, hogy egy magába a telefonokba épített chipeken tárolja a korábban a SIM kártyákon tárolt - az előfizetőt azonosító - adatokat, illetve az ahhoz kapcsolódó kiegészítő funkciókat.

Ugyanakkor mivel az új szabványt jelenleg még nem lehet a világ minden országában, illetve minden szolgáltatónál használni, ezért elképzelhető lehet, hogy ezeken a piacokon továbbra is SIM-foglalattal együtt fognak az ott kapható iPhone-ok piacra kerülni. Egy másik alternatíva szerint az Apple nem minden készülékből fogja száműzni a fizikai SIM-kártyákat, hanem csak mondjuk a csúcsmodellekből, míg az "olcsóbb" iPhone-okon továbbra is megmaradhatnak azok.

A SIM-slot eltávolításával egyszerűbbé fog válni a telefonok vízállóságának biztosítása, és némi hely is felszabadul majd belsejükben, aminek köszönhetően mondjuk egy picit nagyobb akku, egy kicsit több elektronika férhet beléjük, vagy méretük csökkenhet egy aprócskát. Az, hogy ezek közül melyik mellett dönt majd az Apple, egyelőre ismeretlen - az eredményt vélhetően az iPhone 14-ek őszi bejelentésekor tudjuk majd meg.