Azok a felhasználók, akik rendszeresen töltenek le gépeikre idegen nyelvű filmeket, hogy azokat feliratokkal nézzék majd meg, jobban teszik ha megváltoztatják jelszavaikat - főleg ha szeretik ugyanazt több helyen is megadni. A héten ugyanis kiderült, hogy hackerek feltörték az egyik legismertebb ilyen - vélhetően az említettek által is használt - filmfeliratokat kínáló oldalt, az OpenSubTitles-t, ahonnan mintegy 7 millió felhasználó adatát lopták el.

Az incidens még 2021 augusztusában történt meg, de azt csak most hozta nyilvánosságra az oldal, miután a hackerek az ellopott adatbázist közzétették az interneten is, mivel nem sikerült az ettől eltekintésért cserébe kért váltságdíjat bevasalniuk az oldaltól. Az adatbázisban a felhasználók nevei mellett azok email-címei, jelszava, valamit IP-címei is megtalálhatók.

Így ezekkel mostantól elvileg bárki betörhet az illetők levelezésébe és más oldalon létrehozott fiókjaiba is, ha előbbiek ugyanazt a jelszót állították be ezeken is. Sőt, elképzelhető, hogy az adatbázist korábban ellopó hackerek már vissza is éltek ilyen módon a megszerzett információkkal - bár erre utaló tömeges jelentések egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A jelszavak mindenesetre máris bekerültek a Have I Been Pwned adatbázisába is, így szivárgásukat ott is lehet ellenőrizni, illetve vélhetően hamarosan azok a böngészők is elkezdik majd riasztani erről a tényről az érintett felhasználókat, amik tartalmaznak beépített jelszószivárgás-figyelő funkciót vagy bővítményt.