Egy orosz bíróság csütörtökön terrorizmus vádjával ítélt el három szibériai tinédzsert. A csavar a történetben az, hogy a fiatalok az állítólagos terrorcselekményt nem a való világban akarták volna elkövetni, hanem egy számítógépes játékban, a Minecraftben szerettek volna egy épületet "felrobbantani" - amit ráadásul a vádak szerint ők építettek fel.

A bíróság a szigorú ítéletet azzal magyarázta, hogy a szóban forgó virtuális épületet a tinik az orosz titkosszolgálat (FSB) főhadiszállása után mintázták a Minecraft világában. Az elkövetés idején mindössze 14 éves gyerekeket a hatóságok még 2020 júniusában tartóztatták le, és telefonjaik átkutatása során találtak állítólag olyan üzeneteket, amikben az FSZB a Minecraftban megépített, virtuális épületének felrobbantását tervezték.

Az orosz titkosszolgálat főhadiszállása Moszkvában. Ennek mását akarták a Minecraftban felrobbantani a tinik.Az orosz titkosszolgálat főhadiszállása Moszkvában. Ennek mását akarták a Minecraftban felrobbantani a tinik.

A három fiatal közül az egyik tagadta bűnösségét - őt a bíróság öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Két másik társa ezzel szemben beismerő vallomást tett - ők így "csak" három, illetve négy év felfüggesztettet kaptak. A tinédzserek családtagjaik, tanáraik és ügyvédjeik szerint is "normális" gyerekek voltak, "olyanok, mint a többi gyerek is".

Figyelem! Az animáción terrorista bűncselekmény látható, a Minecraft világában.Figyelem! Az animáción terrorista bűncselekmény látható, a Minecraft világában.

Jogvédő szervezetek szerint a hatóságok mondvacsinált indokokkal ítélték el a tiniket, kifejezetten azzal a céllal, hogy így keltsenek félelmet a fiatalság körében és tántorítsák el őket attól, hogy kritizálják a putyini rezsimet.