A NASA pénteken bemutatta az első képet, amiket a legújabb, még december végén felbocsátott James Webb űrteleszkóp készített. A felvételek meglepően szemcsések és elmosódottak - a kutatók azonban ennek ellenére elragadtattak az eredményektől.

Ennek oka, hogy a rossz minőségű képek pontosan az, amit jelen állapotában várni lehet űrteleszkóptól. Annak tükreit és berendezéseit ugyanis még finomhangolni kell egymáshoz ahhoz, hogy a majdan remélt, sokkal jobb minőségű képek készítésére is képessé váljon.

Az első kép, amit a James Webb űrteleszkóp készítette. Valójában egy csillag látható rajtó, de 18 példányban.Az első kép, amit a James Webb űrteleszkóp készítette. Valójában egy csillag látható rajtó, de 18 példányban.

A fenti képen a HD 84406 nevű csillag látható. Ugyanakkor mivel a csillag fényét a Webb jelenlegi állapotában 18 tükörszegmensének mindegyikén keresztül külön-külön látja, az eredményül kapott képen is 18 szétszórt fényes pont látható.

"Ez egy kezdeti fázis, ahol minden szegmens külön teleszkópként működik, egy megosztott másodlagos tükörrel kombinálva", magyarázta Lee Feinberg, a NASA egy illetékes szakértője. "Ahogy a következő néhány hónapban Webb igazodik és fókuszál, ebből a 18 pontból lassan egyetlen csillag lesz", mondja Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos Küldetési Igazgatóságának társadminisztrátora a Twitteren.

Amikor ez megtörténik, a Webb minden korábbi társánál részletesebb és nagyobb felbontású képeket tud majd készíteni a világűr különböző régióiról. A tudósok azt remélik, hogy ezen képek révén még jobban képesek leszünk majd a Világegyetem természetét és eredetét is megérteni, és talán új világokat is felfedezhetünk majd segítségükkel.