A napokban elszánt Apple rajongóknak szakértők bevonásával egy olyan rejtélyre sikerült végre pontot tenniük, ami lassan 45 éve izgatja a cég történetét megszállottan kutatók fantáziáját. Ez pedig nem más, hogy ki firkálta fel a sorozatszámokat a vállalat első számítógépe, az Apple I első 100 példányának alaplapjára.

Ez azért volt ilyen hosszú időn keresztül rejtély, mert azok közül, akik reálisan szóba jöhettek volna, gyakorlatilag mindenki tagadta, hogy ő lett volna ezek "elkövetője". Így tett Steve Jobs és Steve Wozniak, a cég két alapítója is, akik határozottan állították: nem ők számozták be a 'lapokat, de hasonló módon tagadta Daniel Kottle, az a mérnök is, akik segített a párosnak a gépek összeszerelésében közel fél évszázaddal ezelőtt.

Az inkriminált sorozatszámok egyike az egyik Apple I alaplaponAz inkriminált sorozatszámok egyike az egyik Apple I alaplapon

Rajtuk kívül még reálisan Paul Terrell, a Byte Shop nevű számítógépes bolt tulajdonosa jött volna szóba, aki az említett gépekre a megrendelést az Apple-nek leadta, majd később boltjában eladta azokat - de ő is azt mondta: nem látta el a gépek alaplapját sorszámokkal. Így a rajongók a dolog kapcsán egy szinte megfejthetetlen rejtvény előtt álltak - egészen eddig.

Most ugyanis Apple-rajongók egy csoportja elküldte elemzésre a kézzel írt sorszámokat egy kifejezetten írásjegyek azonosításával és hitelesítésével foglalkozó cég, a PSA számára. Utóbbi pedig megállapította, hogy a sorozatszámokat egyértelműen Steve Jobs, az Apple több mint egy évtizeddel ezelőtt elhunyt alapítója írta fel anno az Apple I-ek alaplapjaira.

Azt, hogy Jobs ennek ellenére mégis miért tagadta le még életében, hogy ő tette volna ezt, nem tudni, de a legvalószínűbb magyarázat, hogy egyszerűen nem emlékezett rá.

Az Apple I-ekből egyébként mindösszesen csak kb. 200 példány készült, és bár ezekből mintegy 80 napjainkig fennmaradt, ennek ellenére a világ egyik legritkább és egyben legértékesebb számítógépeinek számítanak, amikért gyűjtők akár 100-125 millió forintot is képesek kicsengetni manapság, ha esetleg valamelyik példányuk árverésre kerül.