Már csak kicsit több mint egy hónap van hátra a Chrome "kerek", 100-as verziójának megjelenéséig, aminek kiadása kisebb katasztrófát okozhat majd számos weboldal esetében. Ez lesz ugyanis a böngésző első kiadása, amiben a verziószám kettőről három jegyre fog bővülni - ez pedig számos szoftvert, sőt, akár hardvereszközt is összezavarhat majd.

A problémáról a PC Fórum már múlt év végén írt, de a héten a Mozilla újból előrángatta azt. Ennek oka az, hogy egyrészt a jelek szerint a weboldalak fejlesztői és üzemeltetői még mindig nem fordítanak elég figyelmet a dolognak; másrészt, hogy nem sokkal a Chrome után a Firefox is el fogja érni a 100-as verziószámot, így maga is érintetté válhat a probléma által.

A Mozilla megjegyzi, hogy a probléma nem új, abban az értelemben, hogy 2010 környékén, amikor a böngészők először váltottak egy jegyűről két jegyű verziószámra, egyszer már belefutottunk hasonlóba. A fejlesztők egy része azonban a jelek szerint nem tanult a dologból, így most újra problémákat okozhat egyes oldalakban, hogy azok, vagy az általuk használt valamelyik könyvtár vagy szoftver nem tudja megfelelően kezelni a háromjegyű böngésző-verziószámokat.

Az igazán nagy bajok megelőzése végett mind a Chrome, mind a Firefox lehetővé teszi már most a 100-as verziószám aktiválását a kísérletező kedvű felhasználóknak, hogy azok ezzel tesztelhessék a weboldalakat - és már akadt több példa is arra, hogy ennek során problémákba futottak. Azt csak remélni lehet, hogy az üzemeltetők ezeket március 29-re kijavítják - ugyanis ezen a napon fog a Chrome 100 a hétköznapi felhasználók tömegeihez is kikerülni automatikusan.