A Microsoft a Windows 11 múlt héten kiadott legújabb előzetesében egy olyan érdekes fejlesztést vezetett be, aminek a környezettudatos felhasználók különösen fognak örülni. Az újdonságnak köszönhetően ugyanis a jövőben a rendszer törekszik majd arra, hogy környezetbarát energiaforrásokat használjon fel frissítéséhez és karbantartásához - ezáltal jelentősen csökkentve karbonlábnyomát.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a Windows Update a jövőben próbálja majd akkor letölteni a frissítéseket a Windows 11-ekre, amikor a legnagyobb arányú az adott régióban a zöld, illetve megújuló energiaforrások aránya az elektromos hálózaton. Ennek köszönhetően összességében kevesebb környezetszennyezés fog keletkezni a Windows rendszer naprakészen és biztonságosan tartása során.

Azoknál, akiknál működik az új, környezetkímélő mód, láthatják ezt a Windows Update ablakbanAzoknál, akiknál működik az új, környezetkímélő mód, láthatják ezt a Windows Update ablakban

A Microsoft az újítást egyelőre csak kísérleti jelleggel vezeti be, a Windows 11 telepítések csak egy részén - ott, ahol rendelkezésére állnak a szóban forgó helyi információk az energiaellátás összetételének megállapításához.

Ugyanakkor aki akarja, és nagyon kellenek neki a frissítések, akár a környezet kárára is felrakhatja majd azokat - a frissítésekre történő kifejezett rákeresés a Windows Update ablakban ugyanis továbbra is azonnal telepíti majd az elérhető foltokat és javításokat.