A Samsung hétfőn hivatalosan is megerősítette a PC Fórum által már korábban megírt hírt, ami szerint hackerek sikeresen behatoltak a cég hálózatára, ahonan érzékeny adatokat loptak el. Utóbbi között volt többek között a cég Galaxy telefonjait működtető több kulcsfontosságú szoftver forráskódja is, aminek rossz kezekbe kerülése komoly biztonsági fenyegetést jelenthet majd a szóban forgó készülékek tulajdonosai számára.

"Biztonsági áthágás történt bizonyos belső vállalati adatokkal kapcsolatban", írta kriptikusan a Samsung az ügy kapcsán kiadott közleményében, gyakorlatilag elismerve a hack tényét. "Első elemzésünk szerint a betörésnek a Galaxy készülékek működéséhez kapcsolódó forráskódokhoz volt köze, de vásárlóink vagy alkalmazottaink személyes adatait nem érintette", közölte az ebben a formájában sem éppen túl megnyugtató hírt a cég.

Mint korábban megírtuk: a LAPSUS$ nevű hackercsoport egy 190 GB-os torrent fájlt tett közzé Telegram csatornáján a múlt hét végén, azt állítva, hogy az bizalmas Samsung forráskódokat tartalmaz, amely többek között felfed számos, a cég által Galaxy eszközein alkalmazott biztonsági technológiát is. Ezek között voltak az érintett mobilok biometrikus hitelesítésének algoritmusai, valamint a rendszerbetöltő forráskódja is.

Utóbbiak a hackerek kezében komoly kiberfegyverekké válhatnak, hiszen a forráskód birtokában egyszerűbbé válhat számukra a telefonok szoftvereiben megbújó esetleges biztonsági gyengeségek feltárása, illetve az azok kihasználására képes támadókódok gyártása is, ami talán lehetővé teheti adatok ellopását vagy akár kémprogramok, illetve más kártevők telepítését is a Samsung Galaxy telefonjaira.