Azt, hogy a Microsoft ősszel új verziót fog kiadni a Windows 11-ből, már régóta lehetett tudni - de azt illetően, hogy azt miként fogja végül elnevezni, legfeljebb csak találgatások születhettek. A hét elején azonban végre kiderült, hogy az új verzió hivatalos neve mi lesz: az, amiként eddig is gyakran hivatkoztunk rá, tehát a "Windows 11 22H2".

Windows 11 22H2

A végleges nevet egy, Redmond által a napokban kiadott frissítést leplezte le, amiben a cég már ekként hivatkozik a jelenleg még fejlesztés alatt álló frissítésre. Eddig ugyanis a vállalat "Sun Valley 2" kódnéven emlegette azt, a változás az elnevezésben pedig csakis azt jelentheti, hogy immár végleges nevén kezd el hivatkozni a vállalat az új verzióra.

A Windows 11 22H2 többek között egy jelentősen továbbfejlesztett Start menüvel és tálcával fog érkezniA Windows 11 22H2 többek között egy jelentősen továbbfejlesztett Start menüvel és tálcával fog érkezni

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Microsoft a Windows 11 esetében is követni fogja a Windows 10-nél az utóbbi években alkalmazott elnevezési rendet, amiben is az új verziókat kiadásuk évét, illetve félévét jelölő számsorról nevezi el. Korábban a cég próbált egyedi fantázianevet adni az új verzióknak (mint pl. Alkotói Frissítés vagy Tavaszi Frissítés), de egy idő után egyértelművé vált, hogy egyrészt ezek nem jellemzik jól az új verziót lényegét; másrészt, hogy így nehéz megállapítani, hogy ezek közül melyik az újabb és a régebbi verzió - ezért térhetett át a vállalat az új, dátum-alapú elnevezési formára.

Okosabb Start menü, továbbfejlesztett tálca

A Windows 11 22H2 egy rakás fejlesztést fog hozni többek között a tálca, a Start menü, valamint a beépített alkalmazások vonatkozásában is, de ide sorolhatjuk az eredetileg Androidra írt app-ok futtatásának képességét is. Ugyanakkor jelenleg úgy tűnik, hogy ezen újdonságoknak legalább egy része tőle függetlenül, sőt, talán a korábbi verziókra is elérhetővé válhat majd a Microsoft által Experience Update-nak nevezett, amolyan szervizcsomagok révén. Ez megmagyarázná, hogy Redmond miért döntött ezek különválasztása, illetve külön kiadása mellett a rendszer fő verziószámától és az azt növelő éves frissítőcsomagtól.

Azt, hogy Windows 11 22H2 pontosan mikor fog letölthetővé válni, egyelőre nem tudni. Ugyanakkor több jel utal arra, hogy kiadására nem kell az elmúlt években megjelent hasonló új verziók októberi-novemberi időszakára várni, hanem már az ősz elején letölthetővé válhat mindenki számára.