A közelmúltban a Telenor nevet leváltó Yettel csütörtökön közölte, hogy minden előfizetője számára elérhetővé tette az eSIM használatának lehetőséget. A szolgáltató azt eredetileg csak közép- és nagyvállalati ügyfeleknek biztosította, mostantól azonban már a lakossági és kisvállalati előfizetők is igényelhetik a virtuális SIM kártyát.

Az eSIM segítségével hosszú távon teljesen kiküszöbölhető a klasszikus SIM kártyákkal járó műanyaghulladék keletkezése, de az kényelmesebbé teszi a mobilhasználatot is. Emellett egyéb eszközök is kaphatnak így közvetlen mobilinternet-hozzáférést, amit mostantól egy új, kifejezetten okosórákhoz készült lakossági tarifa is segíti.

Az új generációs eSIM funkciói túlmutatnak a klasszikus SIM kártyák lehetőségein. Számos előnye között említhető, hogy elkerülhetőek a fizikai kártyához kapcsolódó elmozdulásból és sérülésből adódó kellemetlenségek, egyszerűsíti a készülékváltást, a SIM profil pedig egy QR kód segítségével könnyedén költöztethető. Az eSIM-et készüléklopás esetén sem lehet kivenni a telefonból, így lekövethető annak pontos helyzete. További előny, hogy használatával csökkent a műanyagfelhasználás, és kevesebb elektronikus hulladék keletkezik.

Az eSIM tulajdonképpen a készülékbe integrált chip, amelynek segítségével nem kell hagyományos SIM-kártyát helyezni a készülékbe. A szolgáltatói paramétereket egy aktiváló (QR) kód segítségével lehet az eSIM-re letölteni, általában a készülék beállításain keresztül, amihez csak aktív internetkapcsolatra van szükség.

Az eSIM képes készülékek – a mobiltelefonok és a tabletek mellett az okoskiegészítők, például az okosórák – így egyszerűen használatba vehetők. Az eSIM sok olyan eszköznek is közvetlen mobilinternet-hozzáférést adhat, amely nem rendelkezik hagyományos SIM foglalattal – a legtöbb mobilhálózati kapcsolatra képes okosóra és kiegészítő már ilyen –, vagy amelyekbe korábban nem voltmód a fizikai SIM beépítésére.

A Yettelnél az eSIM már minden hangalapú és mobilinternetes tarifacsomaggal elérhető, és új előfizetéshez, valamint meglévő fizikai SIM kártya cseréje esetén díjmentesen igényelhető.