A Samsung szerdán nem csak sajtóközlemények útján, de elnöke révén formálisan is bocsánatot kért Galaxy telefonjai belassításáért, illetve az emiatt kirobbant botrányért. Apró szépséghiba, hogy mindezt nem a vásárlók, hanem a cég befektetői előtt tette meg, a vállalat utóbbiak részére szervezett szokásos éves gyűlésén.

JH Han ugyanakkor megadta a módját a bocsánatkérésnek, amit nem csak szóban közölt, hanem mély meghajlással nyomatékosított is. Ezen kívül beszédében leszögezte, hogy ők a készülékek lassításával csak jót akartak, ugyanakkor "rosszul mérték fel a vásárlók a teljesítménycsökkentéssel kapcsolatos aggodalmait".

JH Han a Samsung éves befektetői gyűlésén bocsánatot kért a Galaxy mobilok belassításáértJH Han a Samsung éves befektetői gyűlésén bocsánatot kért a Galaxy mobilok belassításáért

A vezető cáfolta, hogy a Galaxy telefonok teljesítményét a futtatott alkalmazástól függően korlátozó Game Optimization Service-t (GOS) azért lettek volna kénytelenek beépíteni egyes készülékeikbe, mert azok rossz tervezés eredménye vagy rosszabb minőségű alkatrészekből kerülő összeállítás okán nem bírták volna megfelelően a tartós igénybevételt maximális teljesítmény mellett.

A Samsung már korábban megígérte, hogy hamarosan egy frissítés fog kiadni Galaxy készülékeihez, ami az eddiginél nagyobb kontrollt biztosít majd a felhasználók számára a telefonok teljesítményszabályozása felett, és amivel nyilvánvalóan azok akár teljesen deaktiválhatják majd azok lassítását is.

Az ügyben mindenesetre ennek ellenére vizsgálat indult a céggel szemben Koreában, és más régiókban is lehet majd számítani hasonlókra, ahol a lassítás miatt a fogyasztók nem azt kapták végül effektív teljesítményben készülékeikben, mint amit a Samsung azokról hirdetett, illetve amiért fizettek neki.