A NASA a hét elején bejelentette, hogy újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett el az űr és közvetett módon potenciálisan a földönkívüli élet nyomainak kutatásában is. Az űrügynökség ugyanis újabb 65 bolygóval bővítette a katalogizált, a Naprendszeren kívül bolygók számát, amivel azok száma így a mágikus 5000-es határt is elérte.

"Ez nem csak egy szám", mondta a jeles esemény alkalmából Jessie Christiansen, az Exoplanet Archívum tudományos vezetője. "Mindegyikük egy új világ, egy vadonatúj bolygó. Mindegyikük rendkívül izgalmas, mert semmit sem tudunk róluk", utalva arra, hogy bolygók azonosítása csak az első lépés megismerésük és teljes felfedezésük felé, ami azonban további lépéseket foglal majd magában.

Az első exobolygókat még az 1990-es évek elején fedezték fel, a NASA pedig 2019 júniusában számolt be arról, hogy már a 4000. ilyen planétát is sikerült azonosítani. Így az újabb ezer darab felfedezése alig három év leforgása alatt igen jelentős teljesítménynek számít.

A tudósok nem csak az idő agyoncsapása végett keresnek exobolygókat, hanem mert próbálnak potenciálisan az emberiség számára lakható, vagy esetleg más létformák által már benépesített világokat is felfedezni. Az ezek utáni kutatást a múlt év végén végre sikeresen felbocsátott, a napokban pedig élesre hangolt James Webb Űrteleszkóp várhatóan jelentős mértékben tudja majd segíteni és gyorsítani.

"Véleményem szerint elkerülhetetlen, hogy találjunk valahol valamiféle életet - nagy valószínűséggel valami primitív fajtáját annak", mondta Alexander Wolszczan csillagász, a három évtizeddel ezelőtti első megerősített exobolygókról szóló áttörést jelentő tanulmány vezető szerzője.

Bár az eddig felfedezett bolygók között nem sikerült a Föld klónját megtalálni, és élet nyomaira sem sikerült nagyon bukkanni, de reményre adhat okot, hogy még az 5000-es is elenyésző azon világához számához képest, amik felfedezésre várnak. A NASA szerint ugyanis csak a saját galaxisunk alaphangon exobolygók százmilliárdjait tartalmazhatja, amik között vélhetően csak akad majd valami érdekes számunkra.