A Google kedden este végre letölthetővé tette a Chrome azon új verzióját, aminek érkezéséről már mind ő, mind szakemberek hónapokkal előre többször is figyelmeztették a webezőket és a webfejlesztőket. A most megjelent Chrome 100 ugyanis a böngésző első olyan kiadása, aminek verziószáma nem két, hanem három jegyű - ez pedig komoly zavarokat okozhat egyes, rosszul megírt weboldalak és webes kódok működésében.

100 < 99

Ezek ugyanis rosszul fogják feldolgozni a Chrome verziószámát, és azt vagy egyáltalán nem találják majd meg, vagy 10-nek, esetleg ritkább esetben 00-nak gondolják majd. Ez ugyanakkor túl alacsony lesz nekik a megfelelő működéshez, és ezért pl. egy modernebb böngésző letöltésére kérhetik majd a felhasználókat, vagy olyan szerkezeteket próbálhatnak majd meg használni, amik a Chrome 10-ben még jelent voltak, de a Chrome 100-ban már nem vagy másként működnek, mint előbbiben.

Az, hogy ez mennyire súlyos problémát okoz az egyes oldalak esetében - illetve okoz -e egyáltalán problémát - általánosságban lehetetlen megmondani. Egyes szájtoknál lehet, hogy csak bizonyos funkciók válnak majd használhatatlanná, míg mások akár teljesen meg is tagadhatják a működést - pl. ha kiszolgálás helyett a már korábban említett módon egy újabb böngésző letöltésére és telepítésére kérik a felhasználókat.

Volt idő a felkészülésre

A Google ugyan már tavaly figyelmeztette a problémák lehetőségére a webfejlesztőket, sőt, Chrome böngészőjében tesztelési céllal bekapcsolhatóvá tette a 100-as verziószám jelentését is, hogy így segítse a hibás kódok felderítését, de semmi garancia nincs arra, hogy ezekkel a lehetőségekkel éltek is a webfejlesztők. Így elképzelhető, hogy a weboldalak egy része csak ma és az elkövetkező napokban, amikor Chrome-ok százmilliói fognak világszerte frissülni az új 100-as kiadásra, szembesülnek majd azzal, hogy ők sem működnek tökéletesen.

Bár az aktívan karbantartott szájtok esetében lehet számolni azzal, hogy az esetleges problémákat rövid időn belül kijavítják az üzemeltetők, az igazán nagy gondot azok a régebbi weboldalak jelenthetik majd, amik javítása vagy frissítése vagy nem oldható meg könnyen, vagy nem lesz aki elvégezze ezt rajtuk. Ezeknél elképzelhető, hogy kvázi örökre elérhetetlenné válnak - illetve csak úgy lehet majd ismét elérni őket, ha a böngésző verziószámát valamilyen módon meghamisító bővítményt raknak fel a felhasználók "becsapásukhoz".