A múlt hét végén jelentős mérföldkőhöz érkezett meg történetében a Bitcoin, és ezzel jelentős közelségbe került egy másik, de csak a jövőben elérkezőnek. A napokban ugyanis kibányászták a 19 milliomodikat az ismert kriptovalutából, amiből így már csak 2 millió kibányászható érme maradt.

Az előző jelentős mérföldkövet a Bitcoin még 2019-ben érte el, ugyanis ekkor bányászták ki belőle a 18 milliomodik darabot. A kriptovalutából összesen csak 21 millió darab létezhet, de ezek mindegyikének kibányászására meg a legoptimistább becslések szerint is legalább 2140-ig kell majd várni - ugyanis az újabb és újabb érmék kibányászása egyre nehezebbé fog válni, ami így exponenciális mértékben növeli az újabb és újabb milliók eléréséhez szükséges erőforrás- és időbefektetést is.

A Bitcoin történetének következő jelentős hálózati szintű eseménye mostanhoz képest kb. két év múlva fog bekövetkezni, amikor is - ismét - felére csökken majd az a jutalom, amit a bányászatért kapnak az abban résztvevő csomópontok. Ez vélhetően jelentős hatással lesz a kriptovaluta árfolyamára is, ami jelenleg 46 ezer dollár (15.3 millió forint) környékén ingadozik, már jó ideje - de valószínűleg nem itt lesz két év múlva.