Bár a világ számos országában már tilos a kriptovaluták bányászata, az Egyesült Államok egyelőre még nem tartozik ezen régiók közé. Azonban hamarosan itt is rájárhat a rúd a kriptobányászokra, miután az egyik legnagyobb állam azt tervezi, hogy betiltja az energiapazarló kriptopénzek utáni kutatást területén.

A New York-i törvényhozásba A7389C számmal benyújtott javaslat kifejezetten a Bitcoint és a hozzá hasonló, ún. proof-of-work jellegű kriptovaluták bányászatát tenné illegálissá. Az indoklás szerint azért, mert a szóban forgó tevékenység rendkívül energiaigényes, ezzel összefüggésben pedig extrém magas környezetszennyezést okoz - ami ellenkezik az állami klímacélokkal.

A problémát súlyosbítja az is, hogy a kriptobányászok számítóközpontjaik üzemeltetésére gyakran nem megújuló és környezetbarát energiaforrásokat használnak az államban, hanem ehelyett elavult, régi - pl. szénnel üzemelő - erőműveket vesznek át vagy esetleg állítanak újra üzembe. Ezek üzemeltetése erőműként már nem volt gazdaságos, de a közvetlenül helybe telepített Bitcoin-bányák energiatermelőiként megéri őket újraindítani, hiába sokkal környezetszennyezőbbek modern társaiknál.

A törvényjavaslat ugyan egyelőre csak két évre tiltaná be a Bitcoin és hasonló kriptovaluták bányászatát New York területén, de jelenleg nem látszik, hogy a tilalmat később miért ne hosszabbítanák meg. Jelenleg nem tudni, hogy pontosan mikor fogja a törvényhozás napirendjére venni az új javaslatról szavazást, de az még ebben az évben várható lesz.