Nem sokkal az után, hogy a Samsung bejelentette: lehetővé fogja tenni telefonjai javítását nem csak független szervizek, de akár a végfelhasználók számára, házilag is, egy másik mobilipari óriás is hasonló hírrel jelentkezett. A Google ugyanis közölte, hogy ő is elérhetővé fog tenni nem csak dokumentációt, de cserealkatrészeket, illetve javítókészleteket is saját Pixel mobiljaihoz.

Akárcsak a Samsung, a Google is az iFixit nevű cég segítségével fogja ezeket kidolgozni és terjeszteni, ami már egyébként is már hosszú évek óta kínál hasonló készleteket és alkatrészeket szinte minden kütyühöz. A Samsung és a Google esetében azonban ezek mostantól az érintett cégek hivatalos áldását is fogják élvezni, és nem szürkezónás termékeket, illetve megoldásokat fognak képezni.

A Google Pixel telefonokat is bárki megjavíthatja majd akár otthon is (fotó: iFixit)A Google Pixel telefonokat is bárki megjavíthatja majd akár otthon is (fotó: iFixit)

A Google ráadásul a Samsungnál több telefonját fogja már most javíthatóvá tenni. Ugyanis míg a dél-koreai gyártó gyakorlatilag csak legújabb csúcskészülékei esetében biztosítja egyelőre ezt, a Google-nél a három évvel ezelőtt bemutatott Pixel 2-től a legújabb Pixel 6 Pro-ig bezárólag szinte minden Pixel mobilhoz elérhető lesz az akár otthoni javítás lehetősége is.

Ráadásul szemben a Samsunggal, ami csak az Egyesült Államokban kínálja ezt, a Google telefonok javítókészletei az USA-n kívül Kanadában, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az EU tagállamokban is elérhető lesz majd - legalábbis azokban, amikben a Google hivatalosan is forgalmazza Pixel telefonjait. Megérkezésére ugyanakkor még kicsit várni kell, és nem tudni meddig, mert a cég csak annyit árult el, hogy a készletek forgalmazása valamikor az idei év során kezdődik majd meg.