Azoknak az Apple-rajongóknak, akik az elmúlt két évben vásároltak iPhone-t Brazíliában, jó esélyük van arra, hogy visszakapják készülékük szinte teljes árát egy új bírósági ítélet tükrében. A brazil igazságszolgáltatás ugyanis arra kötelezte az almás vállalatot, hogy az 5 millió brazil reált, azaz, kb. 360 ezer forintot fizessen vissza egy vásárlójának - miután töltő nélkül adta el részére mobilkészülékét.

Az Apple még 2020-ban jelentette be, hogy a jövőben nem fog töltőt adni méregdrága iPhone-jai mellé. A döntést akkor a cég azzal próbálta indokolni, hogy úgyis rendelkezik minden vásárlója már ilyen egységgel, elhagyásával pedig a környezetet fogja védeni. Ugyanakkor a brazil fogyasztóvédelem nem látta így az ügyet, és szerinte az Apple ezzel a lépéssel illegális árukapcsolást valósított meg - hiszen gyakorlatilag arra kényszerítette a felhasználókat, hogy azok az iPhone árának kicsengetése után még egy másik termékét: a töltőt is megvegyék külön, ha használni akarják a készüléket.

Sokba került a töltő elhagyása az iPhone-ok dobozából az Apple-nekSokba került a töltő elhagyása az iPhone-ok dobozából az Apple-nek

Emiatt egy vásárló be is perelte a céget, a bíróság pedig a jelek szerint egyetértett vele. Ebben része volt annak is, hogy az Apple készülékei még mindig nem a szabványos USB töltőfelületet használják - így nem lehet más, a cégtől teljesen független gyártótól töltőt vásárolni hozzájuk, amivel együtt a töltő elhagyása már valóban kimerítheti az árukapcsolás fogalmát a brazil törvények szerint.

Azt nem tudni, hogy az Apple mennyi pénzt spórolt meg a töltő elhagyásával az iPhone-ok dobozából, de az biztosra vehető, hogy jóval kevesebbet az említett 5 millió brazil reálnál. A jó hír ugyanakkor - az Apple számára is -, hogy a cég a jövőben nem futhat majd bele ilyen jogi bakikba, miután az Európai Unió arra fogja kötelezni, hogy ő is szabványos, USB-C típusú csatlakozóval lássa majd el készülékeit, így pedig a cég vélhetően az egész világon át fog majd állni ennek használatára, már talán az idei évben bemutatásra kerülő termékeiben.