A Microsoft a hét elején egy olyan javítást adott ki Windows 11 rendszeréhez, ami - több másik mellett - egy, a szokásosnál sokkal kellemetlenebb hibát orvosol annak működésében. Ennek következményeként ugyanis az új rendszer indulása bizonyos körülmények között annyira belassulhat, hogy az akár 40 percig is eltarthat - amit nyilván igen kevesen tudnak kivárni.

A KB5012643 nevű folt által elhárított probléma szerencsére a tipikus asztali gépeket nem sújtja, hanem csak bizonyos, az kiskereskedelemben használt ún. PoS terminálokat (okos pénztárgépeket), amiket a Windows 11 működtet. Ezeken ugyanakkor még súlyosabb következményekkel jár a bug, hiszen nem csak kellemetlen várakozást okoz, de azt is, hogy az adott helyen az említett 40 percig nem tudnak eladni semmit - ami akár igen jelentős mennyiségű bevételtől történő elesést is jelenthet az érintett vállalkozások számára.

A folt egyébként ezen kívül három tucat további problémát is orvosol, amik többek között indokolatlan memóriafalást, alkalmazástelepítési problémákat, a videók feliratának megjelenítésében jelentkező zavarokat, valamint az időjárás-előrejelzéssel kapcsolatos anomáliát, és az I/O-intenzív feladatok végrehajtásában lassulást okozhatnak. A javításpakk opcionális, telepítése csak azon kevesek számára javasolt, akik gépét tényleg sújtja valamelyik probléma a fent linkelt tudásbázis-cikkben felsoroltak közül.