Az Apple szerdán végre elindította azon - még tavaly bejelentett - programját, ami lehetővé teszi az iPhone-vásárlók számára, hogy azok otthon, saját maguk javítsák meg almás telefonjaik leggyakoribb hibáit. Az iPhone Self Repair keretében a cég alkatrészeket, javítási útmutatókat, sőt, szervizeszközöket is biztosít a felhasználók részére - akik közül azonban ennek ellenére várhatóan szinte senki sem fog élni ezzel a lehetőséggel.

Ennek oka, hogy az Apple úgy határozta meg a javítókészletek árait, hogy gyakorlatilag ne érje meg élni az új lehetőséggel senki számára. A tipikus javításokhoz szükséges alkatrészcsomagok költsége ugyanis csak minimálisan kevesebb annál, mint amennyit maga az Apple kér ugyanazért a javításért - de ehhez még hozzá kellene adni a javításhoz szükséges eszközök, illetve azok bérlésének árait is, amik mellett már egyszerűen abszolút nem éri meg a műveletet otthon elvégezni.

A programnak köszönhetően elvileg mostantól otthon is lehet majd javítani az iPhone-okat - csak éppen nem lesz érdemesA programnak köszönhetően elvileg mostantól otthon is lehet majd javítani az iPhone-okat - csak éppen nem lesz érdemes

Az egyetlen kivételt az képezheti, ha valaki valamiért egyáltalán nem akarja a kezéből kiadni iPhone-ját, amely esetben így annak ellenére is dönthet a javítás saját kivitelezése mellett, hogy az anyagilag abszolút nem éri meg. Ezen kívül az Apple által közzétett javítási kézikönyvek jó szolgálatot tehetnek majd a harmadik felektől származó, és ennek megfelelően jóval olcsóbb cserealkatrészekkel javítók számára is - bár az Apple folyamatosan dolgozik azon évek óta, hogy utóbbiak számára egyre több javítást lehetetlenítsen el.

A cég szándéka végső soron az új programmal igazából elég egyértelműen nem a felhasználókon történő segítés, és nem annak támogatása, hogy azok tényleg akár otthon is elvégezzék a javításokat. Ehelyett a program kísérlet lehet a javítás jogáért a világon egyre több régióban meginduló törvényalkotási folyamat késleltetése és gyengítése azon az alapon, hogy azt a látszatot kelti: előbbi törvényben előírására igazából nincs is szükség, hiszen a vállalat már önként is biztosít erre lehetőséget vásárlóinak. Ami technikailag igaz is - csak éppen ezt olyan feltételek mellett, amik értelmetlenné teszik, hogy ezzel a joggal utóbbiak ténylegesen éljenek is.

A iPhone Self Repair egyébként egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, és bár vélhetően az Apple azt idővel más régiókra is kiterjeszti majd, az alapfeltételek vonatkozásában és a gazdasági racionalitásban nem érdemes máshol sem jobb helyzetre számítani.