A Boston Dynamic kedden egy jelentősen továbbfejlesztett kiadását jelentette be Spot nevű robotkutyájának. A cég bárki által megvásárolható mechanikus ebe többek között színlátási képességet, 5G-s kommunikációt, valamint egy új vezérlőtabletet is kapott új revíziójában.

Spot eredetileg ugyanis látásában is igen erősen hasonlított biológiai társaira, abban az értelemben, hogy színvak volt. Bár maga a robot működéséhez nem igényelte a színlátást, mostantól azonban a színes kameráknak köszönhetően az őt irányító, illetve felügyelő kezelő részletesebben láthatja majd a szerkezet környezetet, aminek képét Spot továbbítja részére vezeték nélküli kapcsolaton át.

A Boston Dynamics új, továbbfejlesztett Spot robotkutyájaA Boston Dynamics új, továbbfejlesztett Spot robotkutyája

Utóbbi ráadásul mostantól már akár 5G-s mobilkapcsolat is lehet majd, miután új kiadásában már ezzel kommunikálni képes modemet is kapott a robot. A kamera továbbított jele, illetve a vezérlőfunkciók pedig mostantól egy szintén továbbfejlesztett tableten kapnak majd helyet, ami joystickek helyett immár teljes mértékben érintőképernyőn át teszi lehetővé a szerkezet irányítását.

Az új távirányító tabletről eltűntek a joystickok és a fizikai gombok, de cserébe nagyobb lett az érintőképernyőjeAz új távirányító tabletről eltűntek a joystickok és a fizikai gombok, de cserébe nagyobb lett az érintőképernyője

A joystickek eltűnésének köszönhetően a táblagép képernyője is nagyobb lett a korábbinál, viszont ütésálló bevonatot kapott, hogy ipari körülmények között is tartósabban lehessen használni azt. Ugyanakkor ha nagyon szükség van rá, továbbra is hozzá lehet csatlakoztatni egy joystickot, amivel a megszokott módon, illetve precíziósan lehet irányítani Spot-ot, akár távolról is.

Végül pedig a roboteb töltése is gyorsabbá és egyszerűbbé vált: a szerkezet ugyanis immár egy kijelzőn át pontosan mutatja az akku töltöttségi állapotát, illetve a töltés folyamatát is, a teljesen lemerült akkut pedig kevesebb, mint egy óra alatt lehet teljes kapacitásra feltölteni; de az akkuk bekapcsolt állapotban történő cseréjét is meg lehet oldani.

A Boston Dynamics nem közölte, hogy az új Spot teljesen leváltja -e régebbi társát, vagy amellett jelenik meg a kínálatban a továbbfejlesztett modell, illetve, hogy ezzel összefüggésben miként alakul a frissített, okosabb model árazása.