Azok a felhasználók, akik a Google Chrome segítségével böngészik webet, hamarosan még a korábbiaknál is sokkal biztonságosabban vásárolhatnak majd rajta, a szoftver egy új fejlesztésének köszönhetően. A Chrome ugyanis a jövőben képes lesz vásárlásaikhoz egy virtuális kártyát létrehozni, és azt automatikusan megadni a webshopokban - ezáltal biztosítva, hogy a felhasználói valódi kártyaadatait utóbbiak sosem kapják meg, így ellopni sem tudja majd tőlük senki azokat.

Az újítást a Google a Visa, a Mastercard és az American Express segítségével fejleszti ki - így utóbbiak által kibocsátott minden kártyával használható lesz az. Abban az esetben, ha a virtuális kártyaadatok kiszivárognak valamelyik webshopból, a szolgáltatás egyszerűen egy új virtuális kártyaszámot fog generálni, a régit pedig érvényteleníti - ezáltal lehetetlenné téve, hogy a kiberbűnözők pénzt emeljenek le a felhasználók számlájáról, illetve annak terhére költsenek.

A webezők ebből gyakorlatilag semmit nem fognak majd észrevenni, hiszen a virtuális kártyaszámokat a Chrome automatikusan fogja kezelni és megadni. Nekik ehelyett mindössze a Chrome-nak kell megadniuk majd a valósi kártyaadataikat, amik alapján a böngésző intézi majd a továbbiakat.

A dolognak elsősorban elsősorban az Európán kívül országokban és piacokon lehet majd jelentősége, hiszen az EU-ban már lassan másfél év óta kötelező az internetes fizetési tranzakciók kétfaktoros jóváhagyása, ami szinte teljesen ellehetetleníti a visszaélés a lopott kártyaadatokkal.