A napokban 89 éves korában elhunyt azt a koncepciótervező művész, akinek alkotásait a világon gyakorlatilag mindenki ismeri, aki valaha is látott legalább egyet a legkiemelkedőbb sci-fi filmek közül. Colin Cantwell tervezte ugyanis többek között a Star Wars az eredeti filmek, a 2001: Űrodüsszeia, valamint a Harmadik típusú találkozok legikonikusabb vizuális elemeit is.

Ő álmodta meg pl. a már az eredeti Csillagok háborúja filmben is látott Halálcsillag, az X-vadászok, valamint a TIE vadászok kinézetét is, de a csillagrombolók, az Y-vadászok, sőt, a Leia hercegnőt szállító koréliai hajó, a Tantive IV megjelenését is ő dolgozta ki. Luke Skywalker landspeederjének, és a dzsávák homokkúszójának alakja is az ő fejében született meg először.

Colin Cantwell, egyik alkotásávalColin Cantwell, egyik alkotásával

Cantwell ugyanakkor részt vett számos másik film, ezek között pl. Kubrick legendás sci-fi-je, a 2001: Űrodüsszeia számos látványtervének megalkotásában is, de neve szerepel a Harmadik típusú találkozások, valamint a Háborús játékok stáblistájában is - utóbbiban pl. a NORAD számítógépein megjelenő kompjúteranimációt is ő tervezte.

Colin Cantwell munkásságáról és életéről az érdeklődők további információkat olvashatnak a most elhunyt alkotó saját honlapján.