A NASA a napokban közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy alig két hét múlva olyan dolgokat fog megmutatni Világegyetemünkből, amiket így, ebben a formában eddig még senki nem láthatott. Az űrkutatási hivatal ugyanis ekkor fogja nyilvánosságra hozna az első képeket, amiket az új James Webb űrteleszkóppal (JWST) készítettek - és amik eddig elképzelhetetlen részletességgel és távolságban mutatják majd meg az Univerzumot.

A JWST-t - többszöri halasztás után - végül a múlt év végén lőtték fel egy, a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség (CSA) közötti nemzetközi együttműködés részeként. A Földtől egymillió mérföldre található távcsövet az elmúlt hónapok során folyamatosan kalibrálták a tudósok, és bár előzetes képeket már láthattunk tőle, a július közepi lesz az első alkalom, amikor a berendezés teljes képességeit kihasználó fotókat kapunk majd.

A James Webb űrteleszkóp olyan részleteket mutat majd meg a Világegyetemből, amiket eddig nem láthattunkA James Webb űrteleszkóp olyan részleteket mutat majd meg a Világegyetemből, amiket eddig nem láthattunk

A fotók esetében rendkívül látványos színes képekre lehet majd számítani, amik részben a Naprendszer objektumait, részben az űrben távolabb található képződményeket ábrázolnak majd. A NASA szerint a James Webb űrteleszkóp segíthet választ találni néhány, eddig nyitva álló kérdésre, és közelebb vihet minket annak megválaszolásához is, hogy mi itt is a Földön kik vagyunk, honnan jöttünk, és mi van odakint a világűrben is.

A július 12-én kiadásra kerülő képek között lesz egy olyan is, ami az első, egy exobolygóról készült felvétel lesz. Bár a Világegyetemben a csillagászok eddig már több, mint 5000 bolygót azonosítottak, de ezeket nem közvetlenül figyelték meg, hanem csak a központi csillagjuk fényességének változásán keresztül következtették jelenlétükre. Ezzel szemben az új fotó közvetlenül a Naprendszeren kívüli bolygó sajátosságait mutatja majd meg.

Bár a NASA által két hét múlvára ígért képek közzétett képek már önmagukban is lenyűgözőek lehetnek, ezek vélhetően még csak csak a felszínét karcolgatják majd annak, amire a James Webb teleszkóp a későbbiekben lehet majd képes. Az űrteleszkóp ráadásul úgy néz ki, hogy a korábban tervezett 10 helyett akár 20 évig is működhet majd, aminek során vélhetően számos forradalmi felfedezéshez segíti majd hozzá az emberiséget.