Meglepő eredményt közölt a héten az AdDuplex nevű piackutató cég a Windows 11 népszerűségének alakulásával kapcsolatban. A cég legújabb adatai szerint ugyanis júniusban hirtelen tömegesen kezdtek el átváltani az emberek az új rendszerre, aminek részesedése is igencsak megugrott ennek köszönhetően.

Nagyot ugrott a népszerűsége

Míg áprilisban csak nagyjából minden ötödik felhasználó gépén volt megtalálható a Windows 11, aminek részesedése alig 19.4%-on volt akkor, június végére már 23.1%-ra mérték a cég munkatársai az ilyen masinák arányát a Windows PC-k között. A közel 4%-os növekedés azt jelenti, hogy az elmúlt két hónapban többen rakták fel gépeikre a Windows 11-et, mint az év eleje óta összesen - ami különösen annak tükrében meglepő, hogy március végére szinte teljesen leállt az átállás a Windows 11-re.

A Windows 11 és Windows 10 verziók részesedése világszere a PC-ken, június végén, az AdDuplex szerintA Windows 11 és Windows 10 verziók részesedése világszere a PC-ken, június végén, az AdDuplex szerint
Több oka is lehet

Az, hogy mi rejtőzhet az átállási kedv hirtelen meglódulása mögött, egyelőre nem világos, de több faktor is összejátszhatott ebben. Ezek közül az egyik, hogy májusban szűnt meg a Windows 10 20H2 verziójának támogatása - és az emiatt frissíteni kényszerült felhasználók lehet már nem a Windows 10 egy újabb verziójára, hanem mindjárt a Windows 11-re tértek át gépeiken. Ezen kívül a Microsoft is kinyilvánította, hogy immár olyan stabil állapotot ért el a Windows 11, hogy azt bárki nyugodtan felrakhatja - ezzel összefüggésben pedig olyan PC-ken is elkezdte frissítésként kínálni azt, amiken korábban nem.

Végül pedig Redmond az év eleje óta számos fájó hiányosságot pótolt a Windows 11-ben újonnan bevezetett, illetve újraírt elemekben, mint pl. a tálca vagy a Start menü, illetve több beépített alkalmazás is, amik így használhatóbbá váltak, illetve meggyőzték az embereket arról, hogy nem vissza, hanem előre lépnek a Windows 11-re átállással. Ezen kívül az iskolai oktatásnak is vége lett az elmúlt egy hónapban, ami eltolódást jelenthetett a gépek használatában diákok körében az esetleg régebb, Windows 10-es iskolai masinák felől az újabb, immár Windows 11-es laptopok felé.

Egyelőre még mindig a Windows 10 vezet

Mindezek ellenére jelenleg még mindig háromszor annyian használnak Windows 10-et, mint Windows 11-et - de az arányok ilyen mértékű változások esetén gyorsan eltolódhatnak majd. Erre az is rásegíthet, hogy múlt hónapban a Microsoft a Windows 8.1 kezét is végleg elengedte, így az eddig utóbbit futtató felhasználók közül is vélhetően újabbak csatlakoznak majd a Windows 11-használók táborához, aminek részesedése így az elkövetkező hónapokban ismét jelentősen nőhet.