A kínai kormányzat a közelmúltban felmelegítette azon korábbi tervét, hogy egy a Windows kiváltására alkalmas, de saját, általános célú operációs rendszert fejlesszen ki. Ennek érdekében az OS kidolgozását is irányító állami China Electronics Corp. több belföldi vállalattal kötött megállapodást, és egy olyan közösség kialakítását kezdte meg, aminek keretében az ország minden szoftverfejlesztője hozzájárulhat majd a rendszer kidolgozásához.

Már egy ideje dolgoznak rajta

Kína már több mint két évtizede dolgozik Kylin nevű saját operációs rendszer fejlesztésén, ami azonban eddig kevés sikert ért el. Ennek többek között ahhoz is köze lehet, hogy a rendszer eddigi iterációiban valójában csak az egyébként is szabadon elérhető FreeBSD, majd később a Linux minimálisan módosított változatait képezték, ami lényegében semmi előnyt nem kínáltak - legalábbis a végfelhasználók számára - sem ezekhez, sem a Windows-hoz képest.

A Kylon OS célja, hogy leváltsa a Windows-t és más nyugati operációs rendszereket a kommunista KínábanA Kylon OS célja, hogy leváltsa a Windows-t és más nyugati operációs rendszereket a kommunista Kínában

Bár a rendszer használatát a kormányzat kötelezővé tette a közigazgatásban és állami vállalatoknál, illetve kutatócégeknél, ahol így 90% feletti részesedéssel bír, de ezen kívül gyakorlatilag mérhetetlen felhasználóinak száma. Így a kommunista országban a gépek 85%-án a Windows-t futtatják, míg a maradék legnagyobb részén macOS, illetve Linux rendszereket használnak.

A bajt az alkalmazáskínálat jelenti

A most újra "berúgott" kezdeményezés célja az, hogy ezen a téren változás következzen be, és egy valóban használható, illetve szimpatikus rendszert hozzanak létre, amit a kínai magánvállalatok, illetve privát felhasználók is szívesen feltelepíthetnek a Windows vagy a Linux helyébe. A legnagyobb problémát a saját operációs rendszer esetében az azt támogató alkalmazások kidolgozása, illetve beszerzése jelenti, amik nélkül drámai mértékben csökken annak vonzereje - amint azt a hivatalos Android és így Google Play nélkül maradt Huawei telefonok és azok HarmonyOS operációs rendszere is bizonyította.

A kínaiaknak egyébként lehet, hogy érdemes lenne összefogniuk az oroszokkal, akik szintén ha más okból is, de szintén egyre inkább kénytelenek valamilyen, a Windows helyettesítésére alkalmas komoly alternatív után nézni, illetve azt kidolgozni. Az Ukrajna megtámadása miatt bevezetett nyugati szankciók nyomán ugyanis egyre nagyobb problémát jelent a szintén autoriter országban a Windows, valamint az arra készült programok beszerzése és használata.