Az Európai Unió területén a július 1-étől kezdődően az eddigiektől eltérő szabályok vonatkoznak az unió polgárai számára biztosított ingyenes roamingra. A változások alapvetően még a korábbiaknál is kedvezőbb feltételeket biztosítanak a fogyasztóknak, akik így olcsóbban, illetve kevesebb plusz költségmellett élhetnek otthoni telefonjuk és telefonszámuk használatának lehetőségével, ha átmenetileg külföldi országban tartózkodnak.

Ugyanolyan jó mobilnetet kell adni

Az új szabályok értelmében így például mostantól ugyanolyan minőségű mobilinternetre tarthatnak igény, mint amit otthon is élveztek. Ez azt jelenti, hogy ha otthon 4G-s vagy 5G-s kapcsolatuk volt, és ilyen elérhető a külföldi tartózkodási helyükön is, akkor a szolgáltatónak utóbbihoz hozzáférést kell biztosítania számukra.

Korábban az operátorok visszaéltek azzal, hogy ez nem volt szabályozva a feltételek között, és pl. csak a csiglassú adatávitelt biztosító 2G-s hálózathoz engedtek hozzáférést előfizetőik számára. Mostantól ez tilos, és nem szabad így a mobilnet-használatot, illetve annak sebességét korlátozniuk.

Figyelmeztetni kell a plusz költségekre

Hasonló módon szigorodtak azok a plusz költségek is, amiket a szolgáltatók felszámolhatnak a roaming esetén. Így pl. ha repülővel vagy hajóval utaznak, amik fedélzetén plusz díjak merülhetnek fel a fedélzeti hálózaton keresztül hívások vagy mobilnetezés esetén, akkor a szolgáltatóknak figyelmeztetniük kell erre a felhasználókat, és csak utóbbiak kifejezett engedélyével bonyolíthatják a kommunikációt az ilyen feláras csatornákon át.

Ezenkívül a szolgáltatóknak automatikusan meg kell szakítaniuk a mobilszolgáltatást, ha az ilyen, nem földfelszíni hálózatokon keresztül nyújtott mobilszolgáltatások elérik az 50 eurót vagy egy előre meghatározott más korlátot. Ugyancsak figyelmeztetniük kell a szolgáltatóknak ügyfeleiket akkor, ha utóbbiak olyan számot akarnak hívni vagy akarnak arra SMS-t küldeni, amik elérése külföldről drágább lehet - mint pl. különböző ügyfélszolgálati számok.

Egységes módon lehet segítséget hívni

Ezen kívül mindenhol és minden készülékről működnie kell az egységes uniós segélyhívószámnak, a 112-nek, és ha saját hazájában a polgárok másik számon érhetik el a segélyhívót, akkor az országhatár átlépésről tájékoztatnia kell a telefontulajdonost a szolgáltatónak az egységes számról.

Ugyancsak tudatniuk kell velük ha az adott országban más szabványos módon is van lehetőség a mentőszolgálatok és segélyhívó elérése - pl. letölthető mobilalkalmazáson vagy chatprogramon keresztül.

Csökken a nagykereskedelmi ár is

Ezen kívül az új roaming-szabályozás a korábbinál alacsonyabb plafonokat állapít meg azon nagykereskedelmi díjakat vonatkozásában is, amiken a szolgáltatók egymás között elszámolják a roaming-díjakat. Így utóbbiak közül a nagyobbak nem tudják mesterséges magas nagykereskedelmi díjak megállapításával a kisebb szolgáltatókat kiszorítani, illetve utóbbiaktól aránytalanul magas díjakat szedni úgy, hogy közben egymás között az összemérhető forgalom és a kölcsönös elszámolás révén fillérekből oldják meg a dolgot.